GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle uoči sastanka OPEC+

Cijene nafte porasle uoči sastanka OPEC+
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2022 / 16:51
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 79 dolara jer ulagači očekuju da će se proizvođači potvrditi planirano skromno povećanje opskrbe u veljači s obzirom na procjenu o blagom utjecaju omikrona na potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 79,46 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 42 centa višoj cijeni, od 76,50 dolara.

Na tržištu danas pozorno prate sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o proizvodnoj politici.

"Na tržištu nafte danas špekuliraju s rastom cijena na valu optimizma koji je potaknuo današnji mjesečni sastanak OPEC+, i to je pomoglo da cijene porastu", rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Sastanak je počeo nakon podneva i izvori su nedavno rekli da su proizvođači odlučili i u veljači povećati proizvodnju za 400 tisuća barela dnevno, kao što su i planirali. Tehnički odbor procijenio je da nova varijanta koronavirusa ne bi trebala značajnije utjecati na potražnju.

OPEC+ skromno povećava proizvodnju od kolovoza prošle godine. Američki predsjednik Joe Biden zatražio je prošle jeseni značajnije povećanje proizvodnje kako bi se obuzdale cijene goriva, ali kartel je otklonio njegov zahtjev.

Sada će taj zahtjev vjerojatno učvrstiti njihovu odluku o povećanju opskrbe, posebno s obzirom na relativno blaga ograničenja putovanja zbog omikrona.

"Iako slučajevi omikrona u ključnim geografskim područjima i dalje rastu, izostanak široko rasprostranjenih mjera zatvaranja vjerojatno će obuzdati zabrinutost za kratkoročnu potražnju", navode u bilješci analitičari RBC-a.

Britanski ministar zdravstva priopćio je da u Ujedinjenom Kraljevstvu bolesnici hospitalizirani s covidom 19 općenito pokazuju manje teške simptome nego ranije.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je pak da, unatoč omikronu koji se brzo širi i ometa neke sektore, ne prijeti opasnost paralize cijelog gospodarstva, potvrdivši da u ovoj godini očekuje 4-postotni rast francuskog BDP-a.

Aktivnosti u tvornicama širom svijeta snažno su porasle i u prosincu, upućujući na zaključak da omikron tek blago utjecati na proizvodnju.

Neki pak analitičari upozoravaju da će OPEC+ možda morati mijenjati politiku ako se rasplamsa napetost u odnosima Zapada i Rusije zbog Ukrajine i pritisne opskrbu gorivom odnosno ako uspješni pregovori o iranskom nuklearnom programu rezultiraju ukidanjem sankcija Teheranu.

"Smatramo da su ta dva događaja velike nepoznanice koje bi u kratkom roku mogle promijeniti putanju cijena i testirati OPEC-ov mehanizam brzog odgovora", rekli su analitičari RBC-a.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 78 dolara, što znači da se njegova cijena nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
LONDON - Cijene nafte danas su porasle ususret očekivanom izraelskom odgovoru na iranski napad.
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE