GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 91 dolar, trgovci čekaju vijesti o opskrbi

Cijene nafte porasle prema 91 dolar, trgovci čekaju vijesti o opskrbi
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2022 / 22:32
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak prema 91 dolar, poduprte signalima da bi vodeći proizvođači mogli znatno smanjiti opskrbu, a oslonac su im bile i ocjene o snažnoj potražnji i skoro stupanje na snagu sankcija na rusku naftu.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu nakon podneva bila viša za 2,07 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 90,93 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,82 dolara višoj cijeni, od 85,45 dolara.

Trgovci su fokusirani na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, na kojem bi se trebalo razgovarati o proizvodnoj politici.

Čini se da se OPEC+ sprema na sastanku u srijedu donijeti odluku o smanjenju proizvodnje za više od milijun barela dnevno, prema izvorima iz naftnog kartela.

Neke članice mogle bi povrh toga i dobrovoljno na tržište izbacivati manje barela, pa bi se opskrba smanjila najviše od početka pandemije covida 19, kažu izvori.

Tržište već sada teško drži korak sa snažnom potražnjom, s obzirom na nedostatna ulaganja, upozoravaju analitičari i direktori energetskih kompanija.

"Očekujemo značajno smanjenje, koje ne samo da bi stanjilo fizičke fundamente, već bi tržištu istodobno poslalo važan signal", naveli su u bilješci iz Fitch Solutionsa.

Kuvajtski ministar za naftu rekao je da će OPEC+ donijeti odgovarajuću odluku koja će jamčiti opskrbu energijom i uvažiti interese i proizvođača i potrošača.

"Unatoč svemu što se događa s ratom u Ukrajini, OPEC+ nikada nije bio jači i učinit će sve što je potrebno kako bi osigurao potporu cijenama na sadašnjoj razini", rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Zabrinutost za opskrbu potiče i izjava višeg dužnosnika američkog ministarstva financija koji je poručio da će sankcije skupine G7 Rusiji biti provedene u tri etape. U prvoj fazi meta će biti nafta, u drugoj dizel, a u trećoj jeftiniji derivati.


Sankcije G7 i Europske unije, koja embargo u dvije faze, trebale bi stupiti na snagu 5. prosinca.

Vodeći trgovci naftom ustvrdili su u utorak na Argusovoj europskoj konferenciji o sirovinama u Ženevi da gospodarske teškoće još nisu značajno smanjile svjetsku potražnju za naftom.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE