GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 86 dolara, proizvođači struje okreću se mazutu i dizelu

Cijene nafte porasle prema 86 dolara, proizvođači struje okreću se mazutu i dizelu
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2021 / 16:48
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara, potaknute ubrzanjem ionako snažne potražnje nakon što su se proizvođači struje i industrija zbog skupog plina prebacili na mazut i dizel.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 93 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 85,79 dolara. Na američkom se tržištu njime trgovalo po 1,35 dolara višoj cijeni, od 83,63 dolara.

U fokusu je tržišta energenata poskupljenje plina zbog naglog pada zaliha paralelno oporavku gospodarstva od koronakrize. Rast cijena na pragu zime podigao je troškove grijanja, a u nevolji su i proizvođači struje i industrija.

Zato su se okrenuli mazutu i dizelu, a to bi u četvrtom tromjesečju moglo povećati potražnju za naftom za čak 450 tisuća barela dnevno, napisali su u bilješci analitičari banke ANZ.

Vodeći su pak proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupini njezinih saveznika prije dva tjedna objavili da će u studenome tek skromno povećati opskrbu, za samo 400 tisuća barela dnevno, kao što su dogovorili u srpnju.

To znači da tržište neće biti dovoljno opskrbljeno, a deficit će pogoršati niske temperature na sjevernoj hemisferi, rekao je analitičar OANDA-e Edward Moya.

"Čini se da će se deficit na tržištu nafte produbiti jer će se energetska kriza intenzivirati, a na sjeveru je već zahladilo", procjenjuje Moya.

"Nestašica ugljena, električne energije i prirodnog plina stvara dodatnu potražnju za naftom, koja, čini se, neće biti popraćena značajno većim brojem barela iz OPEC+-a ili SAD-a", zaključio je analitičar OANDA-e.

Japanski premijer Fumio Kishida u ponedjeljak je rekao da će Tokio pozvati proizvođače nafte da povećaju proizvodnju i poduzmu mjere kako bi ublažili utjecaj rastućih troškova energije na industriju.

Problemi u opskrbi energijom već su zakočili rast kineskog gospodarstva, koje je u trećem tromjesečju poraslo najslabije u godinu dana.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u petak stajao 83,54 dolara, što znači da je poskupio 1,04 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
LONDON - Cijene nafte danas su porasle ususret očekivanom izraelskom odgovoru na iranski napad.
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE