GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 82 dolara

Cijene nafte porasle prema 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2023 / 18:08
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 82 dolara, poduprte nadom da će središnje banke iskoristiti popuštanje inflacije za potporu posustalom gospodarstvu i zabrinutošću za opskrbu iz Rusije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila je viša za 1,48 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 81,58 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,35 dolara višoj cijeni, od 75,37 dolara.

Cijene su danas snažno oscilirale, balansirajući između zabrinutosti za svjetsko gospodarstvo i otvaranja Kine nakon tri godine strogih mjera suzbijanja covida 19.

Svjetska banka snizila je u utorak procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na samo 1,7 posto, upozorivši da svijetu prijeti recesija. Među kočnicama gospodarske aktivnosti izdvojila je podizanje kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija.

Visoki troškovi zaduživanja mogli bi izazvati recesiju koja bi smanjila potražnju za gorivom.

Američko bi gospodarstvo po SB-u trebalo gotovo stagnirati u ovoj godini, pritisnuto znatno višim troškovima zaduživanja, a kinesko bi trebalo porasti znatno slabije no što se do sada očekivalo zbog poremećaja koje je izazvao covid 19.

Pozornost se zato okrenula izvješću o inflaciji u SAD-u u prosincu koje će biti objavljeno u četvrtak. Nakon podneva prevladalo je mišljenje da će izvješće pokazati popuštanje inflacije, što bi značilo da bi središnja banka mogla ublažiti tempo podizanja kamatnih stopa.

"Kina bi se mogla snažno oporaviti, posebno uz potporu monetarne i fiskalne politike. Središnje banke mogle bi otkriti da imaju prostora za spuštanje kamatnih stopa ako se inflacija značajno smanji a gospodarstva kliznu u recesiju", tumači Craig Erlam iz OANDA-e.

Slabija inflacija značila bi i slabiji dolar, a to bi moglo potaknuti potražnju za naftom jer bi ojačalo kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

Trgovce brine i opskrba iz Rusije.

"(Tome valja dodati i) rusku proizvodnju koja bi se mogla smanjiti zbog sankcija", dodao je Erlam.

G7 ograničio je početkom prosinca cijenu ruske nafte na 60 dolara, zaprijetivši osiguravateljima i prijevoznicima sankcijama budu li pružali usluge za skuplje barele. Početkom veljače planiraju ograničiti i cijene ruskih naftnih derivata.

Rusija je pak poručila da neće prodavati naftu zemljama koje ograniče njezinu cijenu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftiio 50 centi, na 77 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE