GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 78 dolara, trgovci očekuju oporavak kineske potražnje

Cijene nafte porasle prema 78 dolara, trgovci očekuju oporavak kineske potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2022 / 17:32
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 78 dolara, poduprte nadom da će ublažavanje mjera suzbijanja covida u Kini oživjeti potražnju i kašnjenjem pošiljki ruske nafte zbog zastoja u Bosporu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 69 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 77,86 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,18 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,42 dolara višoj cijeni, od 73,43 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,24 dolara.

Trgovce je jučer zabrinuo podatak američke vlade o neočekivano snažnom rastu zaliha derivata u prošlom tjednu, za 6,2 milijuna barela. Zalihe benzina porasle su za 5,3 milijuna barela, što je zasjenilo snažan pad zaliha sirove nafte, za 5,2 milijuna barela.

Podaci signaliziraju slabljenje potražnje, što je zabrinulo tržišta, a raspoloženje su prigušila i upozorenja američkih banaka o izglednoj recesiji u idućoj godini.

Danas se pozornost ponovo usmjerila na ublažavanje mjera suzbijanja covida u Kini i na zastoj tankera s ruskom naftom na Bosporu.

Kina je u srijedu najavila najopsežnije ublažavanje politike nulte tolerancije prema covidu od početka pandemije, a u Bosporu prolaz u Sredozemno more čeka najmanje 20 tankera s ruskom naftom, koja bi mogla kasniti na odredišta.

Zapadni dužnosnici razgovarali su s turskim kolegama o rješavanju problema kašnjenja tankera, rekao je u srijedu dužnosnik britanskog ministarstva financija.

EU je početkom tjedna uveo embargo na rusku naftu i pridružio se skupini G7 u ograničenju cijene ruske nafte na 60 dolara.

Zastoj tankera upućuje na zaključak da "kaznena mjera već utječe na dostupnu opskrbu preko Crnog mora", rekao je Tamas Varga iz naftnog brokera PVM.

"U zdravoj ekonomskoj klimi takav događaj označio bi početak trke (cijena) natrag prema 100 dolara", dodao je Varga.


Zbog praznika u Austriji gdje joj je sjedište Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije danas objavila koliko je jučer stajao barel košarice nafte njezinih članica. U utorak cijena mu je iznosila 79,77 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE