GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe

Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2021 / 20:14
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara nakon poruke vodećih proizvođača da će u kratkom roku smanjiti opskrbu ako se potražnja uruši zbog ograničenja kojima vlade suzbijaju širenje omikrona.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,91 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,58 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,73 dolara višoj cijeni, od 65,82 dolara.

U fokusu su tržišta Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na čelu s Rusijom, koji su u četvrtak iznenadili odlukom da će unatoč pojavi nove varijante koronavirusa nastaviti povećavati opskrbu u siječnju kao što su i planirali, za 400 tisuća barela dnevno.

"Njihova odluka da nastave s povećanjem mjesečne proizvodnje sirove nafte znak je povjerenja u kratkoročne izglede potražnje. Drugim riječima, OPEC+ računa da nova varijanta omikron neće trajno utjecati na naftnu potražnju", zaključuje savjetodavna tvrtka PVM u bilješci.

Vodeći proizvođači zadržali su ipak mogućnost promjene politike u kratkom roku ukoliko potražnja strada zbog mjera kojima vlade pokušavaju spriječiti širenje omikrona. Poručili su i da bi se mogli ponovno sastati i prije početka iduće godine.

"Cijena barela u Londonu popela se na 71 dolar, što znači da je viša oko pet dolara od jučerašnjeg minimuma. Zašto? Zato što je OPEC+ rekao da bi u kratkom roku mogao preispitati jučerašnju odluku ako se stanje na tržištu promijeni", tumači Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

OPEC pritom muku muči s povećanjem proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja i odgode odražavanja bušotina u prošloj godini zbog pandemije covida 19, napominje Reuters.

Analitičari JPMorgana tvrde pak da je pad cijena u proteklim danima zbog omnikrona implicirao "prekomjeran" udarac potražnji, a globalni podaci o mobilnosti, kada se izuzme Kina, pokazali su da se mobilnost i dalje oporavlja i da je prošlog tjedna bila na 93 posto razine iz 2019.

"Za sada ne primjećujemo naznake slabljenja potražnje na globalnoj razini", napisali su analitičari američke banke u bilješci.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 70,03 dolara, što znači da mu je cijena pala 1,60 dolara u odnosu na prethodni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE