GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 56 dolara zbog mogućeg dodatnog ograničenja opskrbe

Cijene nafte porasle prema 56 dolara zbog mogućeg dodatnog ograničenja opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2020 / 16:49
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara, ohrabrene mogućim značajnijim ograničenjem opskrbe iz vodećih proizvođača kako bi se neutraliziralo slabljenje potražnje zbog epidemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 18 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,46 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 51 cent višoj cijeni, od 51,26 dolara.

Od siječnja cijene nafte pritišće epidemija koronavirusa u Kini, koja je prema riječima čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WTO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa do sada odnijela 490 ljudskih života a najnoviji podaci govore o 28.018 slučajeva zaraze.

Iako su mediji jučer izvijestili da su znanstvenici postigli napredak u razvoju cjepiva, postupak neće biti dovoljno brz da se zaustavi aktualna epidemija ali će njihova postignuća biti iznimno važna u slučaju nove epidemije, izvijestio je Sky News.

WHO je umanjio važnost medijskih izvješća, istaknuvši da "nisu poznati efikasni lijekovi" za virus.

Epidemija je u međuvremenu poremetila ekonomske tokove, blokirajući transport robe i ograničivši industrijsku aktivnost u Kini. Lanci opskrbe sirovinama u Kini poremećeni su do te mjere da je kratkoročna prodaja sirove nafte i ukapljenog prirodnog plina u ovom tjedna svedena gotovo na nulu.

U takvoj se situaciji danas sastao tehnički odbor koji savjetuje Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihove partnere na čelu s Rusijom, kako bi predložili moguće mjere na smanjenje potražnje zbog epidemije.

Odbor je preporučio da OPEC%2B dodatno ograniči proizvodnju, za 600 tisuća barela dnevno, i sada se čeka konačno mišljenje Rusije o tom prijedlogu, saznaje Reuters iz dva izvora.

Bude li usvojen na redovnom sastanku OPEC , proizvodnja će biti ograničena za ukupno 2,3 milijuna barela dnevno.

"Čini se da je Saudijska Arabija spremna progurati vrlo proaktivan i trenutan odgovor na strani proizvodnje", procjenjuju u bilješci analitičari banke RBC.

Potporu cijenama pružila je danas i objava Kine da će prepoloviti dodatne carine na 1.717 američkih proizvoda, prema potpisanoj „prvoj fazi" sporazuma između dviju zemalja.

"To povećava šanse za ostvarenje kineskog cilja prema kojem bi u sljedeće dvije godine trebali povećati kupnju američkih proizvoda na 200 milijardi dolara", napominju analitičari JBC Energyja.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 54,99 dolara, što znači da je porasla 33 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, naftno tržište, Brent nafta, WTI nafta,
PROČITAJ I OVO
Zabrinutost zbog posljedica epidemije i OPEC-a spustila cijene nafte prema 56 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost zbog posljedica epidemije i OPEC-a spustila cijene nafte prema 56 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara pod pritiskom strahovanja od utjecaja epidemije koronavirusa na potražnju i mogućeg neadekvatnog odgovora vodećih proizvođača.
Nizozemski sud: Rusija mora vratiti 50 milijardi dolara dioničarima Yukosa
PRESUDA
Nizozemski sud: Rusija mora vratiti 50 milijardi dolara dioničarima Yukosa
AMSTERDAM - Nizozemski sud potvrdio je danas u žalbenom postupku presudu kojom se Rusiji nalaže da plati 50 milijardi dolara na ime odštete bivšim dioničarima sada rasformiranog naftnog giganta Yukosa.
HEP smanjio veleprodajnu cijenu plina za 8,1 posto
PLIN
HEP smanjio veleprodajnu cijenu plina za 8,1 posto
ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda d.d. je 14. veljače opskrbljivačima u obvezi javne usluge dostavila obavijest o veleprodajnoj cijeni plina za razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021.
Snaga novih vjetroelektrana u Europi uvećana za 15,4 GW
RAST
Snaga novih vjetroelektrana u Europi uvećana za 15,4 GW
ZAGREB - Snaga novih europskih vjetroelektrana u 2019. je iznosila 15,4 GW. Od toga, tri četvrtine ili 11,8 GW je otpadalo na kopnene (onshore), a 3,6 GW na pučinske (offshore) vjetroelektrane.
Petrol preuzima E3, jednog od najvećih dobavljača električne energije u Sloveniji
PREUZIMANJA
Petrol preuzima E3, jednog od najvećih dobavljača električne energije u Sloveniji
LJUBLJANA - Petrol je odabran kao kupac kompanije E3, jednog od najvećih dobavljača električne energije u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE