GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 55 dolara zbog naznaka usporavanja zaraze koronavirusom

Cijene nafte porasle prema 55 dolara zbog naznaka usporavanja zaraze koronavirusom
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2020 / 18:04
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 55 dolara jer se smanjio broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kini, što je ublažilo strahovanja od mogućeg dugotrajnog razaranja naftne potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,27 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,44 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,20 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela danas porasla 1,09 dolara, na 50,66 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 75 centi.

Tržišta pozorno prate epidemiju koronavirusa u Kiini. Broj smrtnih slučajeva premašio je u utorak 1.000, ali se smanjio broj novih potvrđenih slučajeva. Epidemija bi u veljači mogla dosegnuti vrhunac, potom stagnirati i oslabiti, rekao je najviši medicinski savjetnik kineske vlade za epidemiju.

Širenje virusa utjecalo je i na gospodarstvo, budući da su brojne tvornice zatvorene, što je prouzročilo poremećaje u globalnim opskrbnim lancima.
Koronavirus uvelike je naštetio i potražnji u drugom potrošaču nafte u svijetu. Kineske državne rafinerije planiraju u veljači smanjiti preradu sirove nafte za čak 940 tisuća barela dnevno, što predstavlja skoro jedan posto ukupne svjetske potražnje.
"Čini se da su cijene nafte dotaknule dno. Iako je još prerano da bismo mogli sa sigurnošću konstatirati da će zaraza ovog mjeseca dosegnuti vrhunac, jača optimizam da bi Peking mogao donekle normalizirati putovanja i trgovinu iz pokrajine Hubei", kazao je Edward Moya iz OANDA-e.

Trgovci sumnjaju da bi se kineska potražnja za naftom mogla još više smanjiti ako širenje koronavirusa ne bude obuzdano, te ako Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici među neovisnim proizvođačima, ne dogovore dodatne mjere uravnoteženja tržišta i potpore cijenama.
OPEC%2B trenutno smanjuje opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno a njihov savjetodavni odbor preporučio je nakon izvanrednog prošlotjednog sastanka da se važeći sporazum produlji do kraja godine i da proizvođači dodatno "prilagode" proizvodnju do kraja drugog tromjesečja.

Odbor je predložio da se proizvodnja smanji za dodatnih 600 tisuća barela dnevno ali je Rusija poručila da joj treba više vremena za analizu prijedloga, odgodivši objavu službenog stava.

"Iako su se cijene nafte danas oporavile, izostanak koordiniranih mjera OPEC značio bi da će na tržištima vjerojatno ponovo prevladati strah od prekomjerne opskrbe", smatra analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 54,17 dolara, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, naftno tržište, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE