GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 41 dolar

Cijene nafte porasle prema 41 dolar
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2020 / 20:15
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 41 dolar nakon što je američki predsjednik Donald Trump proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima iako još nisu prebrojani milijuni glasova.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,73 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 94 centa višoj cijeni, od 38,60 dolara.

Analitičari smatraju da bi Trumpova pobjeda podigla cijene nafte budući da je uveo sankcije Iranu i da podupire ograničenje opskrbe koje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice na čelu s Rusijom provode kako bi ih poduprle.

Najveći bi pak uteg naftnim ali i ostalim financijskim tržištima bilo osporavanje izbornog rezultata i dugotrajna neizvjesnost, objašnjavaju.

Pobjeda Joea Bidena blago bi pritisnula cijene ili uopće ne bi na njih utjecala, budući da Trumpov protukandidat podržava 'zelenu' politiku i zalaže se za blažu politiku prema Iranu, tumače analitičari.

Biden je izjavio da je uvjeren u pobjedu a Trump uzvratio objavom pobjede, iako će prebrojavanje glasova u nekoliko saveznih država potrajati još nekoliko sati, a možda i dana.

"(Potencijalna Trumpova pobjeda) poduprla bi tržište nafte jer bi OPEC+ mirno mogao nastaviti ograničavati proizvodnju, ne strahujući od skorašnjeg povratka na tržište iranske nafte", objašnjava Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Tržišta dionica bila su danas nestabilna, a prinosi su na tržištima obveznica porasli jer brojanje glasova pokazuje da će izborni rezultat biti tješnji no što su ankete prognozirale.

Cijene nafte podupiru danas i signali OPEC-a i Rusije da bi mogli razmotriti odgodu planiranog povećanja proizvodnje budući da drugi val koronavirusa koči oporavak potražnje za gorivom.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno a od početka iduće godine trebali bi ograničiti rezove na 5,5 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u utorak iznosila 38,44 dolara, što znači da je porasla 2,55 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE