GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 101 dolar, upitno brzo povećanje saudijske proizvodnje

Cijene nafte porasle prema 101 dolar, upitno brzo povećanje saudijske proizvodnje
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2022 / 19:51
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 101 dolar nakon izjave američkog dužnosnika da se ne očekuje brzo povećanje saudijske proizvodnje i nagovještaja blažeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u rujnu nakon podneva bila viša za 1,77 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 100,87 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,32 dolara višoj cijeni, od 97,10 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na izjave zagovornika stroge monetarne politike u američkoj središnjoj banci da će na sjednici tražiti podizanje kamatnih stopa za tri četvrtine postotnog boda, a ne za puni postotni bod, kao što se očekivalo nakon skoka stope inflacije u lipnju.

Američko ministarstvo rada izvijestilo je da je stopa inflacije u lipnju porasla na 9,1 posto, najvišu razinu u nešto više od 40 godina.

Strah od "agresivnog" podizanja kamatnih stropa u SAD-u spustio je ovog tjedna cijene nafte ispod 100 dolara jer viši troškovi zaduživanja znače slabiju gospodarsku aktivnost a time i slabiju potražnju za energentima.

Na tržištu pozorno prate i posjet američkog predsjednika Joea Bidena Bliskom istoku. Biden bi tokom dana trebao doputovati u Džedu i očekivalo se da će od Saudijske Arabije zatražiti da crpi više nafte.

No, Sjedinjene Države ne očekuju da će Saudijska Arabija odmah povećati proizvodnju i pozorno će pratiti ishod sljedećeg sastanka OPEC+ koji je najavljen za 3. kolovoza, rekao je u petak neimenovani američki dužnosnik.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) već su aktivirale gotovo sve rezervne kapacitete, no SAD bi od njih mogao ishoditi bar obećanje da će povećati proizvodnju u sljedećim mjesecima, što bi tržištu signaliziralo da će dobiti još barela bude li potrebno, tumači Reuters.

"Kretanje cijena u posljednje vrijeme značajno je oslabilo Bidenove argumente", smatra Stephen Brennock iz PVM-a.

Analitičari predviđaju da će strah od slabljenja svjetskog gospodarstva i dalje pritiskati cijene.

"Cijena barela u Londonu pala je u ovom tjednu osjetno ispod 100 dolara i vjerojatno će nastaviti kliziti budući da strah od recesije vjerojatno do daljnjeg neće jenjati", navodi Commerzbank u bilješci.

Raspoloženje na tržištu prigušuje i novi val zaraze covidom 19 u Kini, koji koči oporavak potražnje.

Prerada u kineskim rafinerijama smanjena je u lipnju gotovo 10 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a u prvoj polovini godine pala je prvi puta barem od 2011. godine, i to za šest posto, pokazali su podaci objavljeni u petak.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 102,66 dolar, što znači da je pojeftinio 1,75 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE