GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle na 70 dolara, potražnja zasjenila širenje korone

Cijene nafte porasle na 70 dolara, potražnja zasjenila širenje korone
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2021 / 17:32
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 70 dolara budući da je rast potražnje u Europi i SAD-u zasjenio zabrinutost zbog širenja zaraze covidom 19 u azijskim zemljama.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla u odnosu na prethodno zatvaranje 1,06 dolara, na 70,10 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,69 dolara.

Na američkom tržištu barel je danas poskupio 1,29 dolara i njime se trgovalo po 67,77 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u minusu 1,80 dolara.

Tržišta je jučer poljuljalo širenje pandemije u azijskim zemljama, a posebno je zabrinulo uvođenje ograničenja u Kini.

Analitičari ipak procjenjuju da obnovljeni pritisak pandemije neće drugo trajati.

"Zaključavanja (u Kini) mogla bi nakratko zaustaviti uzlazni trend cijena, ali budući da se očekuje da će se broj novozaraženih brzo smanjiti s obzirom na relativno mali broj zaraženih, pad cijena mogao bi biti kratkog daha", rekao je Kevin Solomon iz StoneX-a.

"Te bi turbulencije trebale ostati privremene, između ostalog i zato što se potražnja za naftom u zapadnom svijetu vratila na pretpandemijsku razinu ili ju je čak premašila i iscrpljuje globalne zalihe", dodaje Nortbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer.

Zalihe američke sirove nafte, benzina i drugih proizvoda u prošlom su tjednu vjerojatno pale, a procjenjuje se da su zalihe benzina u padu četvrti tjedan zaredom, pokazalo je u ponedjeljak preliminarno istraživanje Reutersa.

Analitičari su u Reutersovoj anketi u prosjeku prognozirali da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati da su zalihe sirove nafte prošlog tjedna pale za oko 1,1 milijun barela.

Potporu cijenama pružaju i procjene da bi američki Senat danas mogao izglasati paket ulaganja u infrastrukturu vrijedan tisuću milijardi dolara, što bi potaknulo gospodarski rast i potražnju za naftnim proizvodima.

Gospodarski podaci koji će biti objavljeni u ovom tjednu, posebno podatak o inflaciji u SAD-u u srpnju, naznačit će u kojoj će mjeri virus utjecati na globalnu i regionalnu naftnu potrošnju, smatraju analitičari.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je cijena barela referentne košarice njezinih članica u ponedjeljak iznosila 70,66 dolara, što znači da je pala 64 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE