GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle iznad 85 dolara, u fokusu nedostatna opskrba

Cijene nafte porasle iznad 85 dolara, u fokusu nedostatna opskrba
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2021 / 16:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara budući da su se trgovci fokusirali na nedostatnu opskrbu i niske zalihe u razdoblju pojačane potražnje zbog poskupljenja plina i ugljena uoči zime.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila 92 centa viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 85,53 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,05 dolara višoj cijeni, od 83,55 dolara.

Cijene rastu u posljednje vrijeme pod utjecajem bojazni od nestašice ugljena i plina u Kini, Indiji i Europi, koja je potaknula neke proizvođače struje da prijeđu na lož ulje i dizel.

Kina je ovog tjedna najavila da će intervenirati u cijene ugljena kako zaustavila njihov rast i osigurala opskrbu strujom na pragu zime, što je ublažilo pritisak i na cijene nafte, potaknuvši ulagače na dobitonosne prodaje.

Pozornost se danas ponovo preusmjerila na nedostatnu opskrbu tržišta energentima.

"Cijene bi mogle rasti i u jako kratkoročnoj perspektivi jer ulagači baš i nemaju poticaja za prodaju, s obzirom na globalni manjak u opskrbi energentima i činjenicu da OPEC+ samo promatra što se događa", tumači Louise Dickson iz Rystada.

Vodeći proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupini njezinih partnera odlučili su u studenome povećati proizvodnju za samo 400 tisuća barela dnevno, kao što su i najavili u srpnju, unatoč pozivima velikih potrošača da ponude znatno više barela.

Američko je pak tržište ovog tjedna podupro podatak ministarstva energetike da su zalihe sirove nafte u čvorištu u Cushinu pale u prošlom tjednu na 31,2 milijuna barela, najnižu razinu od listopada 2018. godine.

"Čini se da američka potražnja za benzinom doživljava bablje ljeto", zaključili su analitičari PVM-a, ukazujući na najveću impliciranu potražnju u ovo doba godine od 2007., unatoč visokim cijenama na benzinskim stanicama.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak stajao 83,36 dolara, što znači da je neznatno poskupio u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE