GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle iznad 84 dolara, trgovci čekaju ishod sastanka OPEC+

Cijene nafte porasle iznad 84 dolara, trgovci čekaju ishod sastanka OPEC+
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2021 / 17:22
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte ponovo su u četvrtak prekoračile 84 dolara jer trgovci očekuju da će vodeći proizvođači potvrditi odluku o skromnom povećanjem opskrbe u idućim mjesecima, unatoč zahtjevima da na tržište plasiraju znatno više barela.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 2,15 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,14 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,07 dolara višoj cijeni, od 82,93 dolara.

Fokus je tržišta danas na sastanku Organizacije zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i njezinih saveznika na kojem bi se trebalo razgovarati o povećanju opskrbe. U srpnju najavili su da će je u mjesecima na kraju ove i početkom iduće godine povećati za samo 400 000 barela dnevno.

Analitičari Citija smatraju da će OPEC+ vjerojatno potvrditi odluku o skromnom povećanju opskrbe, unatoč pritiscima velikih uvoznika da na tržište izbacuju više nafte budući da potražnja snažno raste paralelno oporavku gospodarstva od koronakrize.

Potrošnju pokreće i početak zime, a dodatni joj je poticaj okretanje proizvođača struje jeftinijem mazutu i dizelu u razdoblju snažnog rasta cijena plina i ugljena.

"Većina članica OPEC+ ne može povećati proizvodnju sa sadašnje razine", tvrde analitičari Citija, dodavši da je čak i Saudijska Arabija pozvala na oprez, ukazavši na neizvjesnost koju stvara pandemija covida 19.

Saudijska Arabija i Rusija procjenjuju i da više cijene neće u kratkom roku potaknuti veću proizvodnju nafte iz škriljaca u SAD-u, rekli su izvori iz OPEC-a+, što odražava želju dva velika proizvođača da povećaju prihod i argument je u prilog postupnom povećanju opskrbe.

Nekoliko velikih naftnih kompanija najavilo je ipak veću proizvodnju i potrošnju na vađenje nafte iz škriljca u idućoj godini, što bi moglo potkopati nastojanja OPEC+ da kontrolira opskrbu i podupire cijene, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 81,58 dolara, što znači da je bio 1,79 dolara jeftiniji nego dan ranije.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE