GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle iznad 73 dolara, u fokusu i dalje američka proizvodnja

Cijene nafte porasle iznad 73 dolara, u fokusu i dalje američka proizvodnja
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2021 / 17:56
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 73 dolara, potaknute zabrinutošću trgovaca zbog spore obnove američke proizvodnje nakon uragana Ida.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,47 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 64 centa višoj cijeni, od 70,36 dolara.

Tržište je i na početku ovog tjedna usredotočeno na sporu obnovu američke proizvodnje nakon pustošenja uragana Ida. Oko tri četvrtine proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva, oko 1,4 milijuna barela dnevno, zaustavljeno je još od kraja kolovoza.

"Uragan Ida jedinstven je po neto bikovskom utjecaju na američku i globalnu naftnu bilancu - manje je utjecao na potražnju nego na proizvodnju", napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci s datumom 9. rujna.

Broj aktivnih bušotinskih postrojenja porastao je ipak u proteklih tjedan dana, prema podacima Baker Hughesa, signalizirajući da bi proizvodnja sljedećih tjedana mogla rasti, napominje Reuters.

Značajniji rast cijena zakočila je danas Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koja je danas snizila prognozu rasta potražnje u posljednja tri ovogodišnja mjeseca zbog širenja delta varijante koronavirusa, ocijenivši da će daljnji oporavak biti odgođen za iduću godinu.

OPEC sada očekuje da će potražnja za naftom u četvrtom tromjesečju rasti za u prosjeku za 99,7 milijuna barela dnevno, za 110 tisuća barela dnevno slabije no što su bili prognozirali u kolovozu.

Cijene koči i najava Pekinga o prodaji nafte iz državnih rezervi radi pomoći rafinerijama, ali i nada da bi Iran i zapadni partneri mogli postići širi sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) postigla je u nedjelju dogovor s Iranom o servisiranju opreme za praćenje nuklearnih postrojenja, što znači i veće šanse za povratak iranske nafte na tržišta u slučaju ublažavanja sankcija Teheranu.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 71,98 dolara, što znači da je ojačala 16 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE