GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle iznad 45 dolara nakon neočekivano snažnog pada američkih zaliha

Cijene nafte porasle iznad 45 dolara nakon neočekivano snažnog pada američkih zaliha
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 16:51
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 45 dolara, potaknute neočekivano snažnim padom zaliha u SAD-u koji je potaknuo nade u stabilan oporavak potražnje od posljedica pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 67 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,17 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 65 centi višoj cijeni, od 42,26 dolara.

Američki institut za naftu (API) u utorak je izvijestio da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna pale za četiri milijuna barela. Analitičari su očekivali skromniji pad, za 2,9 milijuna barela.

Izvješće je također pokazalo pad zaliha benzina i derivata. Službeni podaci trebali bi biti objavljeni tokom dana.

"Cijene je danas podupro pad zaliha sirove nafte, prema API-jevom izvješću...., treći tjedan zaredom, i to prilično velik", objašnjava Jeffrey Halley iz tvrtke OANDA.

Cijene je poduprla i snižena procjena američke proizvodnje nafte u ovoj godini. Američka vlada sada očekuje da će proizvodnja pasti za 990 tisuća barela dnevno, na 11,26 milijuna barela dnevno. U srpnju procijenili su pad na 600 tisuća barela dnevno.

Značajniji rast cijena zakočila je danas sve izraženija neizvjesnost zbog zastoja u razgovorima o paketu potpora za oporavak američkog gospodarstva od posljedica koronakrize.

Dobro raspoloženje prigušio je i 11,7-postotni pad potrošnje goriva u Indiji u srpnju, na 15,68 milijuna tona. U odnosu na lipanj potrošnja je pala 3,5 posto, pokazali su podaci ministarstva za naftu i prirodni plin.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 45,21 dolar, što znači da je bila 20 centi viša nego u ponedjeljak.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE