GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom

Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2021 / 07:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugog zaredom, jer trgovci vjeruju da će potražnja za 'crnim zlatom' ostati snažna, unatoč širenju delta varijante koronavirusa i novim restriktivnim mjerama u pojedinim zemljama.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,8 posto, na 75,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 posto, na 73,95 dolara.

U cijelom srpnju cijena barela u Londonu porasla je 1,6 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako raste, dok je na američkom tržištu cijena barela ostala nepromijenjena.

Rast cijena zahvaljuje se uvjerenju trgovaca da će potražnja za gorivima i dalje rasti, unatoč širenju delta soja koronavirusa zbog čega prijeti rizik od uvođenja novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak kazao je prošloga tjedna da potrošnja raste širom svijeta.

„Potražnja je u porastu, potrošnja je u porastu. Naravno, koronavirus je i dalje tu, ali nema takvih gospodarskih 'zatvaranja' kao prije”, kazao je.

Čak i uz rast novozaraženih u SAD-u, Aziji i dijelovima Europe, analitičari smatraju da bi veća stopa cijepljenja mogla ograničiti potrebu za teškim blokadama koje su pritisnule potražnju tijekom vrhunca pandemije u prošloj godini.

„Naftni kompleks ponovno je analizirao situaciju vezanu uz koronavirus i zaključio da bi potražnja mogla samo skromno oslabiti, minijaturno u odnosu na lanjski pad potrošnje”, kaže Jim Ritterbusch, predsjednik u tvrtki Ritterbusch and Associates.

Očekuje se da će globalna tržišta nafte ostati u deficitu, unatoč nedavnoj odluci Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, zajednički poznatih pod nazivom OPEC+, da povećaju proizvodnju tijekom ostatka godine.

Podršku cijenama pružio je i podatak da su zalihe sirove nafte u SAD-u prije tjedan dana pale za 4,1 milijun barela, što je posljedica pada uvoza i proizvodnje.

Gospodarski oporavak SAD-a i dalje je na dobrom putu, unatoč porastu broja novozaraženih koronavirusom, objavila je američka središnja banka Fed, nakon sjednice njezinih čelnika.

Kao potpora cijenama došlo je također priopćenje o poteškoćama u pregovorima između SAD-a i Irana o iranskom nuklearnom programu, što bi moglo značiti odgodu povratka iranske nafte na tržište.

Prema anketi Reutersa, barelom nafte trgovat će se po cijeni blizu 70 dolara do kraja godine, zahvaljujući oporavku svjetskog gospodarstva i sporijem nego što se očekivalo povratku iranske nafte na tržišta, dok će rast cijena ograničavati novi sojevi koronavirusa.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE