GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle blizu 77 dolara

Cijene nafte porasle blizu 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2023 / 17:10
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte primaknule su se u srijedu na međunarodnim tržištima razini od 77 dolara budući da je saudijska najava o manjoj proizvodnji prevagnula nad zabrinutošću za potražnju zbog slabijeg kineskog izvoza i većih zaliha goriva u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 31 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i znosila je 76,70 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi višoj cijeni, od 72,14 dolara.

Cijene je u ovom tjednu potaknula najava Saudijske Arabije da će u srpnju smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno, na devet milijuna barela dnevno.

„Kako stvari sada stoje, tržište nafte na pragu je ogromnog manjka u opskrbi. Dodatno smanjenje saudijske proizvodnje trebalo bi po nekim procjenama povećati deficit u opskrbi tržišta u srpnju na više od tri milijuna barela dnevno", rekao je analitičar PVM Oila Stephen Brennock.

Trgovci su se tako ponovo fokusirali na saudijsku najavu i cijene su se stabilizirale nakon jutrošnjeg pada čiji su okidač bili slabi kineski podaci o trgovini i rast zaliha goriva u SAD-u.

Kineski izvoz pao je u svibnju za 7,5 posto, a smanjio se i uvoz, za 4,5 posto, signalizirajući da je domaća potražnja ipak snažnija od inozemne.

Podaci su također pokazali snažan rast uvoza sirove nafte, budući da su rafinerije počele 'podebljavati' zalihe.

Bilješka američke investicijske banke JP Morgan pokazala je da je kineska potražnja bolje 'pokrivena', što navodi na zaključak da rafinerije nisu pojačale preradu već naftu skladište.

U SAD-u zalihe benzina porasle su u prošlom tjednu za oko 2,4 milijuna barela, a zalihe derivata za oko 4,5 milijuna barela, izvijestili su u utorak tržišni izvori, pozivajući se na izvješće Američkog instituta za naftu (API).

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Istraživanje: Njemačka su kućanstva prošle godine uštedjela više energije pri grijanju
ŠREDNJ
Istraživanje: Njemačka su kućanstva prošle godine uštedjela više energije pri grijanju
BERLIN - Prošle su godine njemačka kućanstva uštedjela mnogo energije za grijanje, pokazalo je izvješće njemačkog ekonomskog instituta DIW. Za grijanje je u prosjeku potrošeno pet posto manje energije nego godinu prije, a sukladno tome manja je i emisija ugljičnog dioksida.
Butković: Nestašice dizela nema, Vlada će reagirati
SMIRIVANJE
Butković: Nestašice dizela nema, Vlada će reagirati

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković tvrdi da je Hrvatska među tri zemlje u europodručju s najjačim padom inflacije.

Cijene nafte kliznule ispod 96 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule ispod 96 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 96 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u okruženju visokih kamatnih stopa zasjenila smanjenu opskrbu.
Struja u Srbiji od 1. novembra poskupljuje 8%
POSKUPLJENJA
Struja u Srbiji od 1. novembra poskupljuje 8%
BEOGRAD - Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje od 1. novembra za osam odsto, navedeno je na sajtu te agencije.
Hamović reorganizira matičnu grupaciju u Londonu
EFT
Hamović reorganizira matičnu grupaciju u Londonu
LONDON - Vuk Hamović, koji stoji iza moćne EFT grupacije, proveo je reorganizaciju u matičnom društvu u Ujedinjem Kraljevstvu u Londonu, slijedom koje su njegove kompanije u BiH dobile nove nominalne vlasnike, izvještavva Indikator.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE