GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte poduprte slabijim dolarom

Cijene nafte poduprte slabijim dolarom
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2020 / 19:18
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima i na putu su mjesečnog dobitka, poduprte slabijim dolarom zbog zabrinutosti za oporavak američkog gospodarstva, dok koronavirus pustoši najveće svjetsko gospodarstvo i najvećeg naftnog potrošača.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu porasla 43 centa, na 43,37 dolara. U prethodnom je danu pala za 1,9 posto, nakon što je dotaknula najnižu razinu od 10. srpnja. Na američkom tržištu barel se prodavao po 36 centa višoj cijeni, od 40,28 dolara, dok je u prethodnom danu potonuo 3,3 posto, također nakon najniže razine od 10. srpnja.

Cijena sirove nafte na londonskom je tržištu bila na putu četvrtog mjesečnog dobitka zaredom, a na američkom trećeg zaredom, te je na oba tržišta u plusu u odnosu na niske razine u travnju kada je veći dio svijeta bio pod zaštitnim mjerama zatvaranja zbog korone.

Dolar je u petak nastavio dramatično padati i na putu je svog najvećeg mjesečnog pada u desetljeću, nakon vijesti objavljene u četvrtak da se američki bruto domaći proizvod srušio za 32,9 posto na godišnjoj razini. To je najveći pad gospodarskih aktivnosti od kada su se počeli bilježiti podaci, odnosno od 1947. godine.

"Globalni poticaji i slabi dolar nastavit će podržavati cijene nafte, budući da se nafta smatra zaštitom u vrijeme inflacije", rekao je Keshav Lohiya iz Oilyticsa.

Na svjetskoj razini gospodarski izgledi ponovo su se smanjili, jer pandemija koronavirusa povećava rizik da će doći do ponovnih zatvaranja i prijeti svakom oporavku, pokazuje istraživanje Reutersa u koje je bilo uključeno više od 500 ekonomista.


Slabije rafinerijske marže u cijelom svijetu, niža potražnja za kineskom naftom i visoke zalihe sirove nafte pritišću pak cijene nafte, rekao je Lohiya.

OPEC danas nije objavio cijenu barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak zbog blagdana u muslimanskom svijetu.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Strah od prekomjerne opskrbe spustio cijene nafte ispod 43 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Strah od prekomjerne opskrbe spustio cijene nafte ispod 43 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara zbog neočekivanog rasta zaliha u SAD-u koji je potaknuo strahovanja od prekomjerne opskrbe a uteg je bio i skok broja novozaraženih Covidom 19.
EU pokrenuo istragu o uvozu dijelova za vjetroelektrane iz Kine
ISTRAGA
EU pokrenuo istragu o uvozu dijelova za vjetroelektrane iz Kine
BRUXELLES - Europska unija pokrenula je antidampinšku istragu o kineskom uvozu čeličnih stupova koji se koriste u vjetroturbinama, objavio je u srijedu službeni bilten EU-a.
Elektroprivreda HZHB u projektu izgradnje još jedne vjetroelektrane
PROJEKTI
Elektroprivreda HZHB u projektu izgradnje još jedne vjetroelektrane
MOSTAR - Nakon vjetroelektrane Mesihovina, koja je prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, nešto južnije uskoro bi mogla početi nicati nova.
Evo šta MMF zamera EPS-u
ZAMERKE
Evo šta MMF zamera EPS-u
BEOGRAD - Međunarodni monetarni fond je na poslednjoj sesiji zamerio srpskim vlastima što u septembru Elektroprivreda Srbije (EPS) nije korigovala cene struje za mala i srednja preduzeća, koja je niža od proizvodne i što nije uvećan iznos naknade za obnovljive izvore energije, piše danas Blic.
Cijene nafte ispod 43 dolara, trgovce brine veća ponuda i upitna potražnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 43 dolara, trgovce brine veća ponuda i upitna potražnja

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržitšima ispod 43 dolara, zakočene većom libijskom proizvodnjom i zabrinutošću za opskrbu zbog opetovnog skoka broja zaraženih koronavirusom.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE