GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti zbog širenja korone u SAD-u

Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti zbog širenja korone u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2020 / 16:23
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara zbog zabrinutosti da će nagli rast broja novozaraženih, posebice u SAD-u, zakočiti oporavak potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 42,66 dolara. Na američkom je tržištu bila u minusu 53 centa, kliznuvši na 40,10 dolara.

"Cijene nafte danas su pale zbog zabrinutosti da će rast novih slučajeva zaraze koronom u SAD-u ograničiti oporavak potražnje za gorivima", objavila je banka RBC.

Šesnaest američkih država izvijestilo je o rekordnom rastu broja novih slučajeva zaraze COVID-om 19 u prvih pet dana srpnja, navodi Reuters.

Florida ponovno uvodi određena ograničenja gospodarstvu kako bi zaustavila rast broja zaraženih. Visoku stopu zaraze među testiranim građanima bilježe u proteklih tjedan dana i Kalifornija i Teksas, dvije najnaseljenije i ekonomski najvažnije američke države.

Novi slučajevi zaraze učestali su i u drugim dijelovima svijeta, poput Australije.

Pad cijena nije zapriječila ni vijest da je Saudijska Arabija u ponedjeljak podigla službene prodajne cijene nafte, što signalizira oporavak potražnje. Neki analitičari smatraju da će taj potez pojačati pritisak na ionako slabe rafinerijske marže.

Američko tržište dodatno pritišće neizvjesnost zbog sudske odluke kojom je u ponedjeljak naloženo zatvaranje cjevovoda Dakota Access, najveće arterije koja prevozi sirovu naftu iz škriljačkog bazena Sjeverne Dakote do Srednjeg zapada i Meksičkog zaljeva.

Sud je zatražio zatvaranje cjevovoda zbog zabrinutosti za okoliš.

Od tržišnih izvora u škriljevačkom pojasu Bakken saznaje se da će se zbog zatvaranja naftovoda kapaciteta 570.000 barela dnevno dok ne bude izrađena studija o utjecaju na okoliš, dio nafte vjerojatno preusmjeriti na željeznicu.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 43,54 dolara, što znači da je porasla 61 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE