GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pod pritiskom rasta zaliha u SAD-u i straha zbog pandemije

Cijene nafte pod pritiskom rasta zaliha u SAD-u i straha zbog pandemije
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2020 / 15:23
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima pod pritiskom vijesti o neočekivano intenzivnom rastu zaliha u SAD-u, a rast broja slučajeva koronavirusa mogao bi dodatno smanjiti potražnju za gorivima na tržištu najvećega svjetskog potrošača.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,72 dolara. Na američkom tržištu barelom se trguje po 41,22 dolara.

U odvojenom izvješću OPEC je objavio je da je cijena barela referentne košarice nafte njenih članica u utorak iznosila 44,29 dolara, te je porasla 1,26 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Američki institut za naftu izvijestio je da su američke zalihe sirove nafte porasle prošli tjedan za neočekivano velikih 7,5 milijuna barela, dok su analitičari očekivali povećanje za 2,1 milijun barela. Očekuje se da će službene podatke o prošlotjednim zalihama danas objaviti američka vlada.

"Strahovi od prezasićenosti u SAD-u trajno su zaposjeli naftno tržište", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a i dodao da će to trajati sve dok država ne zaustavi širenje korone.

Broj zaraženih u svijetu u srijedu je premašio 15 milijuna, a američki predsjednik Donald Trump rekao je kako je vjerojatnije da će se epidemija pogoršati, a ne poboljšati. Njegovi komentari odstupaju od ranije strategije sa snažnim naglaskom na ponovno otvaranje američkog gospodarstva.

Tržišta bi mogla Trumpove riječi dočekati pozitivno, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energy, jer je to jedna od njegovih do sada najrazumnijih izjava o pandemiji.

"To bi moglo pozitivno utjecati na perspektivu naftne potražnje. Umjesto nekontroliranog, razornog drugog vala zastoja, možda će se sada povećati izgledi SAD-a da konačno ostvari kontrolu nad širenjem zaraze", rekao je Tonhaugen.

Dogovor Europske unije u utorak podignuo cijene nafte, no rast napetosti između SAD-a i Kine zbog koronavirusa i Hong Konga pritišće cijene. Kina je objavila da je SAD naglo zatražio zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu. Peking je to snažno osudio i obećao mjere odmazde.

Tu su i naznake da Irak, drugi po veličini proizvođač u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), još uvijek ne ispunjava svoj cilj u okviru sporazuma o rezovima.

Rusija u međuvremenu planira od 1. do 10. kolovoza smanjiti izvoz nafte iz baltičkih luka i crnomorske luke Novorosijsk za gotovo četvrtinu, pokazuju preliminarni podaci, što bi pak poduprlo cijene.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE