GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pod pritiskom povratka libijske proizvodnje, podupire ih oluja Beta

Cijene nafte pod pritiskom povratka libijske proizvodnje, podupire ih oluja Beta
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 16:23
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak oslabljene mogućim povratkom libijske proizvodnje i rastom broja zaraženih koronavirusom, što je potaknulo zabrinutost za globalnu potražnju, iako je tržište nešto potpore dobilo od tropske oluje Beta koja prijeti poremećajima proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,37 dolara, te je na putu najvećeg dnevnog gubitka u posljednja dva tjedna. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 40,72 dolara.

Radnici su na glavnom libijskom polju Sharara ponovo započeli s radovima, nakon što je libijska nacionalna naftna korporacija najavila djelomično ukidanje više sile. No nije jasno kada i na kojoj bi se razini proizvodnja mogla ponovno oporaviti.

“U prošlosti se Libija pokazala relativno spretnom ... u povratku proizvodnje na oko milijun barela dnevno. No stanje njene naftne infrastrukture predstavlja izazov koji tek treba prevladati ”, izjavio je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa. "Tržište nafte se u ovom tjednu sučeljava s račvanjem kada se radi o cijenama, a koja će opcija prevagnuti uvelike ovisiti o tome koliko će biti stvarni napredak u Libiji", dodao je.

Goldman Sachs je zadržao svoje procjene da će cijena barela u Londonu do kraja godine dosegnuti 49 dolara po barelu, a do trećeg tromjesečja sljedeće godine 65 dolara, unatoč zbivanjima u Libiji. Barclays je pak povećao izglede barela u Londonu u 2020. godini na 43 dolara, a u sljedećoj na 53 dolara.

Raspoloženje na tržištu ohrabruju u nade u poboljšanje usklađenosti sporazuma o rezovima proizvodnje među članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika.

No rast novih slučaja koronavirusa mogao bi smanjiti potražnju.

Računa se da je više od 30,78 milijuna ljudi zaraženo koronavirusom, prema podacima koje je objavio Reuters, dok je britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak izjavio da razmišljao o drugom zatvaranju na nacionalnoj razini. Skok novozaraženih bilježe i Španjolska i Francuska.

Američka tropska oluja Beta je 23. oluja u ovogodišnjoj sezoni atlantskih uragana koja udara na obalu Meksičkog zaljeva i prijeti proizvodnji.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela naftnih proizvoda iz njegove košarice u petak iznosila 42,98 dolara, te je porasla za 91 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE