GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pod pritiskom jačeg dolara i brige zbog prezasićenosti

Cijene nafte pod pritiskom jačeg dolara i brige zbog prezasićenosti
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2020 / 16:44
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima zbog jačeg dolara i zabrinutosti zbog prekomjernih isporuka, nakon što je objavljeno da bi proizvođači iz Perzijskog zaljeva mogla prekinuti dobrovoljne rezove proizvodnje.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 46 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 40,34 dolara. Na američkom tržištu cijena barela oslabila je 39 centi i iznosila 37,80 dolara.

Jačanje američke valute pritisnulo je cijene sirove nafte, kao i mogućnost u srpnju povećane proizvodnje iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana, kazao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusija i drugi proizvođači, grupa poznata pod nazivom OPEC+, u subotu je dogovorila produljenje rekordnih rezova od 9,7 milijuna barela dnevno do kraja srpnja.

No kasnije je Saudijska Arabija priopćila da Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati neće sudjelovati u rezovima od 1,18 milijuna barela dnevno, koliko su trenutno rezovi OPEC-a+, iznad dogovorene razine.

Vodeća članica OPEC-a, Saudijska Arabija, pozvala je sudionice da osiguraju provedbu obećanih smanjenja proizvodnje.

Azerbejdžan je u utorak objavio da je u svibnju svoje obveze ispunio više od 98 posto.

Kazahstan je priopćio da je nije ispunio svoju kvotu rezova za svibanj, ali namjerava to nadoknaditi u sljedećim mjesecima.

Pojavila se i zabrinutost da bi nedavne naznake poboljšanja potražnje mogle potaknuti povećanu ponudu proizvođača izvan OPEC-a.

"Zdrave razine cijena mogle bi vratiti neograničenu proizvodnju iz drugih zemalja, poput SAD-a i Kanade ... A ako se proizvodnja tamo poveća, cijene će naravno doći pod pritisak", rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energy.

Goldman Sachs je povećao svoju procjenu cijene barela na londonskom tržištu u 2020. na 40,40 dolara, a na američkom na 36 dolara, ali upozorio da bi cijene vjerojatno mogle pasti u sljedećim tjednima zbog neizvjesnosti potražnje i povećanih zaliha.

Cijenama je nešto potpore stiglo nakon vijesti da je Libijska nacionalna naftna korporacija zatražila zatvaranje naftnog polja Sharara samo nekoliko sati nakon što su započeli radovi održavanja jer su na to područje ušle naoružane skupine.

U izdvojenom izvješću jutros je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice proizvoda njegovih članica u ponedjeljak iznosila 38,89 dolara, te porasla za 2,06 dolara u odnosu na prethodni trgovački dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE