GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 91 dolaru, potražnja trgovcima veći problem od opskrbe

Cijene nafte pale prema 91 dolaru, potražnja trgovcima veći problem od opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2022 / 16:22
Autor: SEEbiz / H
LONDON – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 91 dolar budući da su zabrinutost za opskrbu potisnule u drugi plan prognoze slabije potražnje i jači dolar uoči potencijalno značajnog podizanja kamatnih stopa u SAD-u.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu nakon podneva pala za 2,72 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 91,38 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,63 dolara nižoj cijeni, od 86,85 dolara.

Trgovci su se i danas fokusirali na procjenu Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja za naftom stagnirati u četvrtom tromjesečju zbog sve izrazitijeg gospodarskog usporavanja i posustajanja aktivnosti u Kini pod pritiskom strogih mjera suzbijanja covida.

Uteg cijenama bio je danas i jaki dolar, poduprt očekivanjima da će američka središnja banka idućeg tjedna ponovo značajno podići ključne kamatne stope, možda i za jedan postotni bod, kako bi zaustavila jačanje inflacije. Jači dolar slabi kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

"Kretanje cijena na naftnim tržištima trenutno diktira puno čimbenika, među kojima se posebno ističe gospodarska neizvjesnost, a potencijalni je nepovoljni faktor i jači dolar", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Zabrinutost za potražnju potisnula je u drugi plan bojazni da obnovljeni sukob između Armenije i važnog naftnog proizvođača Azerbajdžana najavljuje novu prijetnju opskrbi, nakon najava cjenovnog limita za rusku naftu i zastoja pregovora o iranskom nuklearnom programu.

Visoki armenski dužnosnik stišao je bojazni, izjavivši u srijedu da je postignut dogovor o primirju.

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su u prošlome tjednu za 2,4 milijuna barela, pokazali su u srijedu službeni podaci, potaknute prodajom nafte iz strateških rezervi u okviru programa koji bi trebao završiti sljedeći mjesec.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u odvojenom je izvješću objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu pojeftinio 79 centi, na 97,66 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE