GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 68 dolara, investitori očekuju ograničenu reakciju Irana

Cijene nafte pale prema 68 dolara, investitori očekuju ograničenu reakciju Irana
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2020 / 17:49
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, budući da ulagači ne očekuju probleme u opskrbi s Bliskog istoka u predstojećem razdoblju unatoč eskalaciji napetosti nakon američkog ubojstva najvišeg iranskog vojnog zapovjednika.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,38 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 46 centi nižoj cijeni, od 62,81 dolara.

Cijene nafte poskočile su u prethodna dva trgovinska dana, dosegnuvši u Londonu najvišu razinu od prošlogodišnjeg rujna, a u SAD-u najvišu razinu od prošlogodišnjeg travnja, zbog straha od eskalacije sukoba i poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka nakon američkog ubojstva zapovjednika iranskih elitnih postrojbi Kasema Sulejmanija. Iran je obećao nemilosrdnu osvetu.

"I dalje smatramo da će, izostane li odmazda odnosno poremećaj (u opskrbi), cijene nafte u prvom tromjesečju 2020. godine padati i da će tržište i u prvoj polovini godine biti dobro opskrbljeno", naveli su u bilješci analitičari ING-a.

U savjetodavnoj tvrtki Consultancy Eurasia Group drže da će se Iran vjerojatno usredotočiti na američke vojne a ne na energetske ciljeve.

"To ne znači da neće ustrajati u tihom potkopavanju logističke odnosno regionalne energetske infrastrukture ali te aktivnosti neće biti većih razmjera", drže u toj savjetodavnoj kući.

Analitičar Julius Baera Carsten Menke ističe da je iranski režim "prilično racionalan i strateški orijentiran".

"Troškovi izravne vojne konfrontacije previsoki su a ometanje tokova nafte otuđilo bi suzdržane (iranske) saveznike, poput Kine i Indije. Zatvaranje Hormuškog tjesnaca, ključnog uskog grla globalnih naftnih tokova, i dalje je vrlo malo vjerovatno", naglasio je Menke.

Cijene danas nije poduprlo ni striktnije poštivanje sporazuma o ograničenju opskrbe Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, za ukupno 1,7 milijuna barela dnevno do kraja ožujka.

Članice OPEC-a proizvodile su u prosincu ukupno 29,50 milijuna barela dnevno, 50.000 barela dnevno manje u odnosu na revidirane podatke za studeni, pokazalo je Reutersovo istraživanje, objavljeno u ponedjeljak.

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 70,89 dolara, što znači da je bila 1,50 dolara niža nego u petak.

Tagovi: cijene nafte, nafta, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE