GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 44 dolara, trgovce zabrinuli podaci iz eurozone

Cijene nafte pale prema 44 dolara, trgovce zabrinuli podaci iz eurozone
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2020 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 44 dolara zbog slabih pokazatelja iz eurozone koji potpiruju sumnje da će oporavak od koronakrize biti mukotrpan, s obzirom na opetovani rast broja zaraženih.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,15 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 82 centa i njime se trgovalo po 42 dolara.

Pažnju trgovaca zaokupilo je danas izvješće londonske tvrtke Markit, koje je pokazalo posustajanje gospodarskog oporavka eurozone u kolovozu, zbog slabljenja aktivnosti u uslužnom sektoru pod utjecajem opetovanog rasta broja zaraženih koronavirusom.

Markitov indeks menadžera nabave u privatnom sektoru pao je u kolovozu za 3,3 boda u odnosu na srpanj, na 51,9 bodova.

Da oporavak neće teći glatko pokazuje i pad indijskog uvoza sirove nafte u srpnju, na najnižu razinu od ožujka 2010., zbog ponovnog uvođenja mjera zatvaranja kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa,ali i radova na održavanju rafinerija.

"Potražnja će se, po našem mišljenju, vjerojatno približiti pretpandemijskim razinama 2021. godine, a u ostatku 2020. vodit će se prigušena borba, praćena pokušajima da se suzbiju posljedice drugog vala (zaraze)", napominje konzultantska kompanija Rystad Energy.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, paralelno vode računa o tome da oni koji su proizvodili više no što je dogovoreno sada proizvode manje no što je utanačeno dogovorom o koordiniranom smanjenju opskrbe.

Do kraja srpnja OPEC+ smanjivao je opskrbu za ukupno 9,7 milijuna barela dnevno a od kolovoza do kraja godine smanjivat će se za 7,7 milijuna barela dnevno.

Interno izvješće OPEC+ pokazalo je da grupa zbog prekomjerne opskrbe od svibnja i srpnja planira tražiti od proizvođača smanjenje proizvodnje u kolovozu i rujnu.

Očekuju, prema tom izvješću, da će potražnja za naftom ove godine pasti za 9,1 milijun barela dnevno, odnosno, bude li broj zaraženih koronavirusom rastao dulje vrijeme i u drugoj polovini godine, za čak 11,2 milijuna barela dnevno.

OPEC danas nije objavio podatak o cijeni barela referentne košarice nafte svojih članica. U srijedu iznosila je 45,19 dolara.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE