GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 43 dolara, OPEC+ povećava proizvodnju

Cijene nafte pale prema 43 dolara, OPEC+ povećava proizvodnju
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 17:38
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 43 dolara budući da su vodeći proizvođači odlučili ublažiti ograničenja proizvodnje s obzirom na očekivani oporavak potražnje nakon pandemije Covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila 29 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,50 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 43 centa nižoj cijeni, od 40,77 dolara.

Trgovce je jučer ugodno iznenadio podatak vlade u Washingtonu da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za čak 7,5 milijuna barela. pale u prošlom tjednu.

U međuvremenu su vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom odlučili da od kolovoza više neće smanjivati proizvodnju za 9,7 milijuna već za 7,7 milijuna barela dnevno. Novi režim bit će na snazi do kraja godine.

Proizvodnja će u kolovozu i rujnu zapravo biti smanjena za 8,1 do 8,3 milijuna barela dnevno, više no što je službeno dogovoreno, jer će oni koji su proizvodili više no što je dogovoreno sada više i rezati, kazao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

"Stanje se na naftnom tržištu polako vraća u normalu", zaključuje Norbert Rücker iz švicarske banke Julius Baer. "Proizvođači nafte najavili su djelomično ukidanje ograničenja budući da se potražnja za naftom oporavlja i pojavljuju se naznake stišavanja problema s viškom u opskrbi".

Oporavak potražnje iščitan je iz podatka da je dnevna prerada nafte u Kini u lipnju bila devet posto viša nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, dosegnuvši najvišu razinu otkada su se počeli pratiti ti podati zahvaljujući rastu potrošnje benzina i dizela.

"Zahvaljujući oporavku gospodarstva potražnja je veća od ponude", dodaje Rücker.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol kazao je jučer da se na naftnim tržištima polako uspostavlja ravnoteža, dodajući da bi se cijene u idućim mjesecima trebale kretati oko 40 dolara za barel.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 44,12 dolara, što znači da je bila viša 1,1 dolar nego prethodnog trgovinskog dana.

Tagovi: nafta, naftno tržište, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE