GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 110 dolara, trgovce brine potražnja

Cijene nafte pale prema 110 dolara, trgovce brine potražnja
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2022 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 110 dolara budući da je trgovce zabrinuo rast zaliha goriva u SAD-u, potaknuvši zabrinutost za potražnju koja je zasjenila strahovanja od nedostatne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u rujnu pala za 2,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 110,43 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,35 dolara.

U ugovorima s rokovima isporuke u kolovozu koji istječu u ponoć cijena je danas bila manja za 1,27 dolara, kliznuvši na 114,99 dolara. Jučer je zaključila tgovinu u minusu 1,72 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 2,24 dolara nižoj cijeni, od 107,54 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u minusu 1,98 dolara.

Trgovce je jučer zabrinulo izvješće američke vlade koje je pokazalo da su zalihe benzina porasle u prošlom tjednu porasle za 2,6 milijuna barela, a isti rast bilježile su i zalihe drugih derivata, uključujući lož-ulje, signalizirajući posustajanje potražnje za gorivom.

Na tržištu strahuju da bi potražnja mogla oslabiti s obzirom na slabljenje svjetskog gospodarstva i rizik recesije.

Zalihe sirove nafte pale su u SAD-u u prošlom tjednu za 2,8 milijuna barela, što analitičari objašnjavaju plasmanom na tržište nafte iz rezervi kako bi se obuzdale cijene.

Zabrinutost za potražnju nadjačala je tako danas strah od nedostatne opskrbe, nakon što su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, potvrdili da će proizvodnju u srpnju i kolovozu povećati za samo 648 tisuća barela dnevno.

Vodeći proizvođači tako i dalje skromno povećavaju opskrbu unatoč smanjenom ruskom izvozu zbog sankcija.

Smanjena je i proizvodnja u Ekvadoru, zbog prosvjeda, i u Libiji, nakon obustave isporuka iz dvije naftne luke zbog političke blokade.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u srijedu ostala gotovo nepromijenjena na 117,64 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, naftno tržište Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE