GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 95 dolara, u fokusu trgovaca ponovo potražnja

Cijene nafte pale ispod 95 dolara, u fokusu trgovaca ponovo potražnja
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2022 / 20:13
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 95 dolara nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u koje je poduprlo dolar i ponovo raspirilo strah od globalne recesije i slabije potražnje za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,39 dolara nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja trgovine i iznosila je 94,77 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,76 dolara nižoj cijeni, od 88,24 dolara.

Tržišta je jučer podupro pad zaliha u SAD-u, koji je zasjenio podizanje kamatnih stopa, ponovo za tri četvrtine postotnog boda, i izjavu guvernera Jeromea Powella da je još prerano za razmatranje stanke u podizanju troškova zaduživanja.

Powell je naznačio da će kamatne stope vjerojatno dosegnuti višu razinu no što ulagači trenutno očekuju, što je poduprlo dolar. Jaki dolar smanjuje pak potražnju za naftom jer smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Više kamatne stope u SAD-u ponovo su raspirile i strahovanja od globalne recesije.

"Sve izraženija strahovanja od usporavanja rasta neizbježno će utjecati na globalnu potražnju za naftom i mogućnost opetovanog sniženja prognoza u idućim izvješćima uopće se ne čini tako nategnutom", rekao je analitičar Tamas Varga iz PVM-a.

Veći pad cijena zapriječila su pak očekivanja tijesne opskrbe u nadolazećim mjesecima.

Početkom prosinca na snagu stupa embargo EU-a na rusku naftu zbog invazije Rusije na Ukrajinu, a od veljače bit će zabranjen i uvoz naftnih proizvoda.

Proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pala je pak u listopadu, prvi puta od lipnja, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

OPEC je prošlog mjeseca proizvodio 29,71 milijuna barela dnevno, pokazalo je istraživanje, za 20 000 barela dnevno manje nego u rujnu. Proizvodnja je bila niža za 1,36 milijuna barela no što je grupa bila odredila.

Od ovog mjeseca OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, planiraju smanjiti proizvodnju za dva milijuna barela dnevno u usporedbi sa ciljanom razinom.

Odvojeno izvješće OPEC-a pokazalo je da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 31 cent, na 94,74 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE