GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 93 dolara, u fokusu pregovori o iranskom nuklearnom programu

Cijene nafte pale ispod 93 dolara, u fokusu pregovori o iranskom nuklearnom programu
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2022 / 17:30
Autor: SEEbiz / H
LONDON – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 93 dolara budući da je završnica pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma zasjenila pojačanu napetost između Rusije i Zapada zbog Ukrajine.

Cijena barela pala je na londonskom tržištu za 1,98 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 92,83 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,52 dolara.

Na američkom se tržištu danas trgovalo po 1,99 dolara nižoj cijeni, od 91,67 dolara. Jučerašnje trgovanje zaključio je u plusu 1,59 dolara.

Tržišta je jučer uzdrmala kontinuirana napetost između Zapada i Rusije zbog krize u Ukrajini. Zapad tvrdi da Moskva priprema invaziju na susjeda i prijeti sankcijama, a ulagači strahuju da bi kaznene mjere mogle obuhvatiti i rusku naftu.

Moskva uporno opovrgava tvrdnje da planira napasti Ukrajinu, a u utorak je objavila da će povući u baze dio postrojbi koje se nalaze blizu granice.

Danas su se pobunjenici u istočnoj Ukrajini koje podupire Rusija i ukrajinske snage međusobno optuživali za napade preko linije razdvajanja, podižući 'temperaturu' do točke usijanja u okruženju upozorenja zapadnih sila da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu svakog trenutka.

Pozornost naftnog tržišta presmjerila se ipak tokom dana na završnu fazu pregovora o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015., budući da bi mogao rezultirati ukidanjem sankcija na iranski izvoz nafte.

SAD je u "samoj završnici" neizravnih pregovora s Iranom koji bi trebao spasiti sporazum iz 2015. o ograničavanju nuklearnih aktivnosti Teherana, rekao je u srijedu glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Francuska je u srijedu rekla da bi odluka o spašavanju nuklearnog sporazuma mogla biti donesena za samo nekoliko dana. Na Teheranu je da donese političku odluku, poručio je Pariz. Iran je pak pozvao zapadne sile da budu "realne".

"Tržište nafte balansira između ublažavanja iranskih sankcija i rusko-ukrajinskih napetosti", zaključio je Stephen Brennock iz PVM Oila.

Južna Koreja priopćila je pak u srijedu da je s Iranom razgovarala o obnovi uvoza iranske nafte i o odmrzavanju iranskog novca. Seul je prije sankcija spadao među najveće azijske kupce iranske nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu stajao 95,32 dolara, što znači da je poskupio 59 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE