GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 73 dolara, u fokusu dogovor o povećanju opskrbe

Cijene nafte pale ispod 73 dolara, u fokusu dogovor o povećanju opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2021 / 17:31
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 73 dolara uoči sastanka vodećih proizvođača koji se prema tvrdnjama izvora spremaju potvrditi planirano povećanje opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,90 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 56 centi nižoj cijeni, od 68,65 dolara.

Pozornost tržišta usmjerena je na sutrašnji sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika koji bi trebali razmatrati proizvodnu politiku nakon poziva SAD-a u kolovozu da povećaju opskrbu kako bi poduprli oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

OPEC+ je već prije apela odlučio povećati proizvodnju od kolovoza do prosinca za ukupno dva milijuna barela dnevno, a i iz neimenovanih izvora saznaje se da će sutra vjerojatno potvrditi taj dogovor unatoč pritisku SAD-a da povećanje bude opsežnije.

"Čini se da će se držati plana s prošlog sastanka", rekao je za Reuters izvor iz OPEC+.

Ni Craig Erlam, analitičar OANDA-e, ne očekuje promjene u OPEC-ovoj politici. "Iznenadilo bi me kada bi u ovom trenutku nešto promijenili, unatoč pritiscima Bijele kuće, s obzirom na trenutnu razinu cijena, potražnju i neizvjesne izglede", kaže.

Cijene pritišću i bojazni da će nestanak struje i poplave u američkog saveznoj državi Louisiani nakon uragana Ida smanjiti potražnju rafinerija za sirovom naftom.

Uragan četvrte kategorije zahvatio je u nedjelju SAD, iznudivši zatvaranje najmanje 94 posto proizvodnje nafte i plina u Meksičkom zaljevu. Na američkoj strani zaljeva obustavljena je proizvodnja oko 1,72 milijua barela nafte dnevno i 57 tisuća prostornih metara plina.

Ida je prouzročila i "katastrofalnu" štetu u elektrodistribucijskoj mreži Louisiane, navodi Reuters.

Kočnica cijenama nafte bili su danas i slabiji podaci o proizvodnji u kineskoj industriji u kolovozu.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 71,88 dolara, što znači da je porasla 40 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: cijene nafte, nafta, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE