GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 70 dolara

Cijene nafte pale ispod 70 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2021 / 17:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 70 dolara nakon što je SAD pozvao vodeće proizvođače da povećaju proizvodnju, upozoravajući da bi nedovoljna ponuda mogla ugroziti oporavak globalnog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 69,88 dolara. Jučer je zaključila zatvaranje u plusu 1,59 dolara.

Na američkom tržištu barel je danas pojeftinio 81 cent i njime se trgovalo po 67,48 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u plusu 1,81 dolar.

Tržišta su jučer poduprli podaci iz naftne industrije, koji su pokazali pad zaliha sirove nafte i bezina u SAD-u u prošlom tjednu.

Dodatnu potporu pružilo je i izvješće američkog ministarstva energetike koje je istaknulo da je potrošnja benzina porasla u ovoj godini zahvaljujući ubrzanom zapošljavanju i poboljšanoj mobilnosti.

Podigli su procjenu potrošnje benzina u ovoj godini, s prosječnih osam na 8,8 milijuna barela dnevno, napomenuvši ipak da bi se i ove i iduće godine trebao zadržati ispod razine iz pretpandemijske 2019. godine budući da sve više ljudi radi od kuće.

Upozorili su i da broj zaraženih i hospitaliziranih građana ponovo raste.

Danas je pozornost trgovaca zaokupilo priopćenje Bijele kuće o pozivu Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinim partnerima da povećaju proizvodnju nafte budući da bi nedostatna ponuda ugrozila oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

OPEC+ smanjio je prošle godine proizvodnju za 10 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodio urušenoj potražnji u pandemiji. Ove godine počeli su je postupno povećavati kako bi pratili oporavak gospodarstva i potražnje paralelno cijepljenju i ublažavanju koronaograničenja.

Trenutno je smanjuju za oko 5,8 milijuna barela dnevno, a do kraja godine trebali bi je povećavati za 400 tisuća barela mjesečno.

"(Sadašnje) povećanje proizvodnje jednostavno nije dovoljno u iznimno važnom trenutku za globalni oporavak", naglasio je u priopćenju Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

OPEC+ sastat će se 1. rujna kako bi ponovo razmotrio proizvodnu politiku.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u utorak iznosila 70,13 dolara, što znači da je pala 53 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE