GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 63 dolara, trgovci preusmjerili fokus na opskrbu

Cijene nafte pale ispod 63 dolara, trgovci preusmjerili fokus na opskrbu
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2021 / 17:08
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara budući da su se trgovci preusmjerili na najavljenu veću opskrbu glavnih proizvođača u uvjetima neizvjesnog tempa oporavka potražnje od koronamjera.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,88 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 17 centi nižoj cijeni od 59,43 dolara.

Trgovci su se danas preusmjerili na odluku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da povećaju opskrbu za dva milijuna barela dnevno u razdoblju između svibnja i srpnja.

OPEC+ trenutno smanjuje opskrbu za nešto više od sedam milijuna barela dnevno, a početkom mjeseca odlučio je ublažiti rezove u očekivanju oporavka potražnje paralelno cijepljenju protiv covida 19 i postupnom ublažavanju ograničenja kretanja.

Analitičari očekuju da će globalne zalihe nafte nastaviti padati i prognoziraju ubrzanje potražnje za gorivom u drugoj polovini godine kada oporavak svjetskog gospodarstva uhvati zamah.

"Zalihe se naveliko prazne, što znači da je proces prilagodbe već počeo", rekao je Virendra Chauhan iz Energy Aspectsa.

Optimizam prigušuje obnovljeno zatvaranje u pojedinim dijelovima svijeta a potražnju bi mogli ugroziti i problemi sa cijepljenjem.

"Tržište nafte trenutno čeka, trgovci prate tempo cijepljenja kako bi procijenili kada će nastupiti sljedeća faza oporavka potražnje, a prate i nuklearne pregovore u Beču kako bi odgonetnuli kada bi se na tržište mogli vratiti iranski bareli", tumači analitičar UBS-a Giovanni Staunovo .

Kineski i ruski izaslanici priopćili su u petak da je postignut napredak u nastojanjima da se Iran i SAD vrate u nuklearni sporazum iz 2015. godine i da će se sve strane ponovno sastati sljedeći tjedan.

"Bude li u narednim tjednima utvrđen konkretan okvir (dogovora), na tržištu će se vjerojatno u drugoj polovini 2021. godine pojaviti značajne količine iranske nafte", rekla je Helima Croft iz RBC Capitala.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 61,22 dolara, što znači da je porasla 54 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE