GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 36 dolara pod pritiskom američko-kineskih napetosti

Cijene nafte pale ispod 36 dolara pod pritiskom američko-kineskih napetosti
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2020 / 18:07
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 36 dolara nakon izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa da radi na snažnom odgovoru na predloženi kineski zakon o sigurnosti u Hong Kongu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 35,70 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 32 centa nižoj cijeni, od 34,03 dolara.

Potencijalno pogoršanje odnosa dva najveća svjetska gospodarstva povećat će pritisak na kompanije širom svijeta i na potražnju za naftom koja je već oslabljena pandemijom koronavirusa.

"Fundamenti se na tržištu nafte poboljšavaju, ali još ima teškoća koje kvare raspoloženje a među njima je i najnovije pojačavanje američko-kineskih napetosti", konstatira Stephen Brennock iz PVM-a.

"Prijetnja novog trgovinskog rata SAD-a i Kine više nije samo 'papirnati' rizik i mogla bi izazvati pravu katastrofu na tržištu rizične imovine", dodaje Brennock.

Mračne prognoze gospodarskih posljedica pandemije također su pritisle cijene sirove nafte.

Gospodarstvo eurozone vjerojatno će se ove godine smanjiti između osam i 12 posto, izjavila je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, upozoravajući da je povoljniji scenarij isključen i da su aktualni još samo umjereno loš i najlošiji scenarij.

Trgovci pozorno prate i poruke koje stižu uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica, zakazanog početkom lipnja.

OPEC+ je dogovorio smanjenje proizvodnje u svibnju i lipnju za gotovo 10 milijuna barela dnevno, ali pitanje je hoće li je nastaviti smanjivati i u drugoj polovini godine budući da se potražnja oporavlja paralelno ublažavanju mjera zaštite od koronavirusa u mnogim zemljama.

"Zalihe se smanjuju, a tržište će se uravnotežiti u lipnju, pa će se trgovci teško dobrovoljno odreći prihoda koje bi mogli zaraditi prodajom milijuna barela na oporavljenom tržištu", rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

U odvojenom izvješću OPEC je danas objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 29,75 dolara, te je porasla za 1,69 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE