GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte oslabile u predblagdanskoj trgovini, fokus se okreće prema OPEC-u +

Cijene nafte oslabile u predblagdanskoj trgovini, fokus se okreće prema OPEC-u +
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2021 / 19:09
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Cijene nafte u petak su prekinule trodnevni rast u laganom blagdanskom trgovanju iako su i dalje na putu tjednog dobitka, dok se tržište fokusa na sljedeće korake OPEC-a + i utjecaj omikrona.

Cijene nafte su na londonskom tržištu u jutarnjoj trgovini pale u odnosu na prethodno zatvaranje za 41 cent, na 76,44 dolara, nakon što su jučerašnji dan okončale u plusu za 2,1 posto. Ostale su na putu tjednog dobitka za četiri posto.

Američko tržište zatvoreno je u petak zbog božićnih praznika.

Cijene nafte oporavile su se u ovom tjednu jer se smanjuju strahovi od utjecaja vrlo zarazne varijante koronavirusa omikrona na globalno gospodarstvo dok rani podaci ukazuju na to da uzrokuje tek blaži vid bolesti.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici uključujući Rusiju, proizvođači poznati pod zajedničkim nazivom OPEC+, vjerojatno će na svom sljedećem sastanku ostati kod odluke da povećavaju proizvodnju nafte za 400 tisuća barela dnevno (bpd) svakog mjeseca, sve dok su cijene nafte iznad 70 dolara po barelu, dodao je Chen.

Sljedeći sastanak grupe najavljen je za 4. siječnja.

No neki ulagači ostaju oprezni zbog rasta broja novozaraženih novim sojem koronavirusa. Omikron se u četvrtak znatno proširio u svijetu, a zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je borba protiv tog soja covida 19 daleko od kraja, unatoč priopćenjima dva proizvođača lijekova da njihova cjepiva pružaju zaštitu i naznakama da nosi manji rizik od hospitalizacije.

Zaraze koronavirusom porasle su svugdje gdje je taj soj proširen, potičući nove mjere ograničenja u mnogim zemljama, uključujući Italiju i Grčku, kao i rekordne razine novozaraženih.

Aktivna bušotinska postrojenja u SAD-u porasla su u posljednjem tjednu na 586, najvišu razinu od travnja 2020. godine, prema podacima kompanije Baker Hughes, To je također pridonijelo pritisku na cijene nafte na tržištu., budući da su podaci pokazatelj povećanja proizvodnje u sljedećim mjesecima.

"No s obzirom na rast cijena prirodnog plina u Europi i Aziji, nafta će vjerojatno zadržati pozitivan trend temeljem očekivanjima da će neke industrije zamijeniti skupi plin za naftu", rekao je Hiroyuki Kikukawa iz Nissan Securities.

Cijene azijskog ukapljenog prirodnog plina (LNG) poskočile su u ovom tjednu, unatoč slaboj azijskoj potražnji, budući da je rizik rasta cijena na europskom tržištu ostao ključni pokretač kretanja cijena.

Globalna potražnja za naftom porasla je u 2021. nakon što se svijet počeo oporavljati od pandemije koronavirusa. Ukupna svjetska potrošnja potencijalno bi u 2022. mogla dosegnuti novu rekordnu razinu, unatoč naporima da se smanji potrošnja fosilnih goriva kako bi se ublažile klimatske promjene.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE