GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto

Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 16:50
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima, ali i dalje su na putu tjednog dobitka poduprtog bržim rastom potražnje od ponude, dok se očekuje da će cijepljenje ublažiti globalno ponovno širenje infekcije covidom-19.

Na londonskom tržištu cijena barela u odnosu na prethodno zatvaranje neznatno je oslabila, na 75,99 dolara, nakon skoka za 1,75 posto u četvrtak.

Na američkom tržištu barel je pojeftinio 20 centi i njime se trgovalo po 73,42 dolara. U četvrtak je završio u plusu za 1,7 posto.

Na oba su tržišta cijene na putu tjednog dobitka oko dva posto.

Čak i uz rast novozaraženih u SAD-u, Aziji i dijelovima Europe, analitičari smatraju da bi veća stopa cijepljenja mogla ograničiti potrebu za teškim blokadama koje su pritisnule potražnju tijekom vrhunca pandemije u prošloj godini.

Analitičari također ukazuju na brzi oporavak indijske potrošnje benzina i industrijske proizvodnje nakon vala covida 19 u ovoj godini, kao naznaku otpornosti tog gospodarstva na pandemiju.

Barelom nafte trgovat će se po cijeni blizu 70 dolara do kraja godine, uz potporu svjetskog gospodarskog oporavka i sporijeg povratka iranskih zaliha nego što se očekivalo, dok će rast ograničavati novi sojevi koronavirusa, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

Očekuje se da će najveća naftna izvoznica Saudijska Arabija u rujnu drugi mjesec zaredom povisiti cijene različitih vrsta sirove nafte koju prodaje Aziji, saznaje se iz trgovinskih izvora.

OPEC je danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u četvrtak iznosila 74,42 dolara, što znači da je porasla 85 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE