GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte oporavit će se u drugom kvartalu

Cijene nafte oporavit će se u drugom kvartalu
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2020 / 13:24
Autor: RBA analize
ANALIZA - Kao rezultat širenja korona virusa (COVID-19) i povezanih strahova od globalne recesije, cijena nafte, koja je već pod pritiskom zbog gospodarskog pada u Kini uzrokovanog virusom korone, našla se pod dodatnim pritiskom.

Početkom ožujka naftom tipa Brent trgovalo se na razinama oko 50 dolara po barelu. Sve dok se ekonomski strahovi u vezi s epidemijom i dalje povećavaju, a karantenske mjere i smanjena proizvodna aktivnost slabe potražnju pad cijena nafte može se nastaviti u kratkom roku.

Međutim, nedavni pad cijena drastično je povećao vjerojatnost daljnjeg smanjenja proizvodnje zemalja članica OPEC + (u koordinaciji s Rusijom) već na nadolazećem sastanku OPEC-a (5.-6. ožujka). Očekujemo dodatno smanjenje od oko 600 tisuća b/d i produljenje daljnjeg rezana proizvodnih kvota do kraja godine. Pored toga, i dalje procjenjujemo kako će gospodarski pad biti u obliku slova V. Nakon naglog usporavanja gospodarskog rasta u 1. tromjesečju, trebalo bi doći do podjednako snažnog oporavka u sljedećim tromjesečjima. U našem novom, osnovnom scenariju prognoze BDP-a za 2020. godinu za euro zonu (+0,8% godišnje) i SAD (+1,7% godišnje) i dalje su odgovarajuće (iako s većom volatilnošću između pojedinih tromjesečja).

Uz takva kretanja (novi osnovni scenarij), cijena nafte bi se još mogla kratkoročno spustiti niže prema 40 d/b, pri čemu očekujemo značajniji oporavak od drugog tromjesečja te bi i dalje trebala dostići naše ranije projekcije za kraj 2020. (58 b/b). Stoga naša očekivanja za kraj 2020. ostaju nepromijenjena.

S druge strane, kada bi COVID-19 kratkoročno doveo do velikih gospodarskih poremećaja u Europi i SAD-u (snažnije suzdržavanje od potrošnje, veći poremećaji u lancima opskrbe, snažnije karantenske mjere), tada bi, u rizičnom scenariju, rast BDP-a u eurozoni mogao čak otklizati u negativan teritorij u prvom i drugom tromjesečju 2020. (nakon čega bi uslijedio značajan oporavak u drugoj polovici godine). Tada bismo stopu rasta za 2020. spustili za 0,5% (tehnička recesija). U rizičnom scenariju negativna stopa gospodarskog rasta u prvom tromjesečju u SAD-u čini se također moguća. U ovom slučaju, pad cijena nafte u prvoj polovici godine bio bi dublji i trajao bi duže. Međutim, čak i u ovom rizičnom scenariju očekujemo značajan oporavak cijena u drugoj polovici godine.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE