GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte najviše u tri mjeseca

Cijene nafte najviše u tri mjeseca
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 17:01
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte skočile su u utorak u Londonu na najvišu razinu od ožujka - na 71 dolar, uz potporu rasta očekivanja povećane potražnje za gorivom tijekom ljetne sezone putovanja u SAD-u.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 1.48 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 70.80 dolara. U ranijoj trgovini dosegnula je najvišu razinu tijekom radnog dana nakon 8. ožujka od 71 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 1.87 dolara u odnosu na zatvaranje u petak i njime se trgovalo po 68.19 dolara.

Potpora cijenama stigla je također od kineskih podataka da su tvorničke aktivnosti u svibnju porasle po najvišoj stopi u ovoj godini.

"Iako postoje zabrinutosti zbog strožih ograničenja povezanih s covidom-19 širom Azije, čini se da je tržište više usredotočeno na priču o pozitivnoj potražnji iz SAD-a i dijelova Europe", naveli su analitičari ING Economicsa u svojoj bilješci objavljenoj u utorak.

Tvrtka za praćenje GasBuddy objavila je da je američka potražnja za benzinom u nedjelju, tijekom vikenda kada pada blagdan Dana sjećanja, poskočila 9.6 posto iznad prosjeka u prethodna četiri tjedna, što je najveća nedjeljna potražnja nakon ljeta 2019.

Porast cijena, međutim, ograničilo je očekivanje veće opskrbe sirovom naftom na tržištu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici - poznatiji pod nazivom OPEC+ - vjerojatno će se dogovoriti da i dalje polako ublažavaju rezove ponude na sastanku u utorak, rekli su izvori iz OPEC-a, dok proizvođači uravnotežuju očekivani oporavak potražnje u odnosu na mogući porast iranske ponude.

"Nema znakova podjele unutar grupe i očekujemo da će se držati stabilnog kursa s vrlo dobrom kontrolom tržišta", rekla je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

OPEC+ je u travnju odlučio na tržište vratiti 2.1 milijun barela dnevno ponude sirove nafte od svibnja do srpnja jer je predviđao rast globalne potražnje unatoč vrlo velikom broju slučajeva koronavirusa u trećem najvećem svjetskom potrošaču nafte Indiji.

OPEC je danas na svojoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 68.53 dolara, što znači da je porasla 33 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE