GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte najviše od početka 2020.

Cijene nafte najviše od početka 2020.
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 60 dolara, potaknute smanjenom opskrbom iz vodećih proizvođača i nadom da će državni poticaji poduprijeti oporavak gospodarstva od koronakrize, a time i potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 69 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,03 dolara. Na američkom se tržištu povećala 64 centa, na 57,49 dolara.

Cijene su na oba tržišta na najvišoj razini od siječnja 2020. godine.

"Cijene nafte ponovo su blizu razine na kojoj su bile prije pandemije", konstatira analitičar švicarske banke Julius Baer Norbert Ruecker.

"Potpora izgleda snažna i prevladava mišljenje da će tržište brzo sagorijeti preostali krizni višak i da bi se potražnja u drugoj polovini godine mogla jako približiti ponudi", dodao je Ruecker.

Ponuda se smanjuje dobrim dijelom zahvaljujući opsežnijim saudijskim rezovima. Rijad je obećao da će u veljači i ožujku smanjiti opskrbu za dodatni milijun barela dnevno, povrh ograničenja opskrbe iz ostalih članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera.

Ekonomist OCBC-a Howie Lee rekao je da je najveća svjetska izvoznica Saudijska Arabija prošlog tjedna snažno poduprla tržište, zadržavši cijene za azijske kupce na važećoj razini, unatoč očekivanjima analitičara da će ih blago spustiti.

"Mislim da se nitko ne usuđuje spuštati cijene nakon što Saudijci pošalju takav signal", dodao je Lee.

Tržišta je danas podupro i slabiji dolar u odnosu na većinu valuta, što jača kupovnu moć njihovih imatelja.

Ispitivanje terena u odnosima Washingtona i Teherana prigušuje pak izglede za skori povratak iranske nafte na tržište.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da SAD neće ukinuti sankcije Iranu samo da bi ga se vratili za pregovarački stol. Iranski ajatolah Ali Hamnei poručuje pak da je uvjet za pregovore ukidanje svih američkih sankcija.

Američki se pak proizvođači spremaju povećati proizvodnju, potaknuti višim cijenama nafte. Broj aktivnih bušotinskih postrojenja, prva naznaka buduće proizvodnje, porastao je u prošlome tjednu na najvišu razinu od svibnja, pokazuju podaci Baker Hughesa.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 58,92 dolara, što znači da je porasla 67 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE