GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte kliznule prema 43 dolara, u fokusu smanjena ponuda

Cijene nafte kliznule prema 43 dolara, u fokusu smanjena ponuda
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 16:27
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 43 dolara u očekivanju uragana Delta koji je prisilio proizvođače na zatvaranje proizvodnje u Meksičkom zaljevu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 31 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,03 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,35 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, te se barelom trgovalo po 34 centa nižoj cijeni, od 40,85 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,24 dolara.

Tržišta su jučer porasla zbog zatvaranja proizvodnje u Meksičkom zaljevu u očekivanju uragana Delta i nagovještaja smanjene opskrbe iz Saudijske Arabije i Norveške.

U Meksičkom je zaljevu zatvorena proizvodnja 1,67 milijuna barela dnevno, ili 92 posto ukupne proizvodnje nafte u zaljevu, najviše od 2005. kada je to područje poharao uragan Katrina.

Proizvođači su zaustavili i gotovo 62 posto proizvodnje prirodnog plina ili 1,675 milijardi prostornih metara dnevno.

Smanjena je i opskrba iz Norveške, zbog štrajka naftnih radnika. Norveška naftna kompanija i sindikalni čelnici objavili su da će se danas sastati s posrednikom kojeg je imenovala država kako bi se zaustavio štrajk.

Ako se rješenje ne postigne do 14. listopada, štrajk bi se mogao proširiti, što bi značilo trostruko veće smanjenje proizvodnje, za oko 934 tisuća barela dnevno.

"Nema ni potrebe objašnjavati da bi rješenje spora izmaknulo tlo pod nogama trgovcima koji špekuliraju s rastom cijena nafte", naveli su u bilješci analitičari PVM-a.

Poremećaji su smanjili trenutni višak u opskrbi, što se odražava i u manjoj razlici u cijeni nafte u ugovorima s rokom isporuke u idućem mjesecu i onima s rokom isporuke krajem ove i početkom iduće godine. Razlika je pala s 3,24 dolara prije mjesec dana na samo 1,90 dolara.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u četvrtak iznosila 41,06 dolara, što znači da je porasla 61 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE