GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 82 dolara, trgovci rezerve smatraju kratkoročnim rješenjem

Cijene nafte iznad 82 dolara, trgovci rezerve smatraju kratkoročnim rješenjem
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2021 / 16:20
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara, poduprte ocjenom investitora da puštanje u promet nafte iz strateških rezervi koje predvodi SAD-a ne može na dulji rok riješiti problem nedovoljne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 82,25 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,16 dolara.

Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 78,55 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,75 dolara.

Sjedinjene Države najavile su u utorak da će na tržište plasirati milijune barela nafte iz strateških rezervi u koordinaciji s Kinom, Indijom, Južnom Korejom, Japanom i Britanijom kako bi zakočile rast cijna nakon što su vodeći proizvođači otklonili pozive da povećaju opskrbu.

Washington je najavio 50 milijuna barela nafte, Indija pet milijuna barela, Japan, "nekoliko stotina tisuća kilolitara", Južna Koreja još nije navela koliko će barela ponuditi.

Kina je poručila da će prodaju nafte iz rezervi prilagoditi svojim potrebama i naglasila da razgovara i sa zemljama-potrošačima i sa zemljama-proizvođačima.

Analitičari smatraju da će nafta iz rezervi vjerojatno tek kratkotrajno utjecati na cijene budući da je deficit strukturne prirode i odražava višegodišnja slaba ulaganja, a vremenski se poklopio sa snažnim globalnim oporavkom od pandemije covida 19.

Ističu i da će na tržište iz rezervi vjerojatno stići manje nafte no što se očekivalo.

Koordinirano puštanje u promet nafte iz rezervi moglo bi povećati ponudu sirove nafte za 70 do 80 milijuna barela, a tržište je u cijene uračunalo više od 100 milijuna barela, napisali su analitičari investicijske banke Goldman Sachs.

"U našem cjenovnom modelu takvo bi plasiranje rezervi vrijedilo manje od dva dolara po barelu, znatno manje od osam dolara po barelu koliko su donijele rasprodaje od kraja listopada", navodi banka u bilješci s naslovom "Kap u moru ".

Pozornost se sada preusmjerava na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusije i njihovih saveznika početkom prosinca, u očekivanju reakcije na koordinirano plasiranje nafte iz rezervi.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 79,40 dolara, što znači da je poskupio 50 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara nakon poruke vodećih proizvođača da će u kratkom roku smanjiti opskrbu ako se potražnja uruši zbog ograničenja kojima vlade suzbijaju širenje omikrona.
Vodeći proizvođači nafte povećavaju opskrbu unatoč omikronu
NAFTA
Vodeći proizvođači nafte povećavaju opskrbu unatoč omikronu
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici odlučili su nastaviti s planiranim povećanjem opskrbe na početku iduće godine unatoč bojaznim da bi nafta iz strateških rezervi i nova varijanta koronavirusa mogli naškoditi potražnji.
Ćorić: Uredba o najvišim cijenama goriva od idućeg utorka više neće imati smisla
PORUKE
Ćorić: Uredba o najvišim cijenama goriva od idućeg utorka više neće imati smisla
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak je demantirao izjave o tome da bi cijene goriva ovog tjedna bile niže bez Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, no vjeruje da od sljedećeg utorka ta uredba više neće imati smisla i u skladu s tim će se povući određeni koraci.
Prodavači goriva u Britaniji neopravdano podižu cijene
GORIVO
Prodavači goriva u Britaniji neopravdano podižu cijene
LONDON - Trgovci na malo u Britaniji i dalje dižu cijene goriva iako bi ih zapravo trebali snižavati s obzirom na uštede na veleprodajnim cijenama nafte, upozorila je služba za pomoć na cesti RAC Motoring Services.
Ćorić: Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva u Hrvatskoj pod kontrolom
ENERGENTI
Ćorić: Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva u Hrvatskoj pod kontrolom
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na sastanku Vijeća ministara za energetiku kazao je da Hrvatska podržava zajedničke napore u EU da se situacija u energetskom sektoru riješi kroz postojeće mehanizme kako bi se postigla njegova otpornost, napomenuvši i da je situacija za kućanstva po pitanju električne energije i plina u Hrvatskoj još uvijek stabilna i pod kontrolom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE