GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 75 dolara

Cijene nafte iznad 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2021 / 17:51
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 75 dolara, poduprte neočekivano velikom padom američkih zaliha nakon dva uragana i visokim cijenama plina.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 1,08 dolara višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 75,44 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 1,16 dolara, na 71,65 dolara.

Fokus se na naftnom tržištu danas preusmjerio s problema prezadužnog kineskog diva u sektoru razvoja nekretnina Evergrandea na naznake nedostatne opskrbe.

Američke zalihe sirove nafte pale su za 6,1 milijun barela u prošlom tjednu, rekli su tržišni izvori upoznati s rezultatima izvješća Američkog instituta za naftu (API).

"Cijene nafte podupire tjedno izvješće API-ja u kojem je zabilježeno veće smanjenje zaliha sirove nafte u SAD-u no što se očekivalo", objašnjava Ravindra Rao iz Kotak Securitiesa.

Trgovci sada čekaju objavu podataka američke vlade kako bi potvrdili taj pad.

Potporu cijenama pružili su i problemi pojedinih članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) s povećanjem proizvodnje i opći osjećaj manjka energenata koji stvara plinska i kriza struje u Europi.

"S obzirom na različite čimbenike potpore iz energetskog prostora, osobito na visoke cijene prirodnog plina ... eventualni pad cijena nafte bit će kratkog daha", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Očekuje se da će globalne cijene plina ove zime oboriti rekorde, napominje Reuters.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u utorak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 73,68 dolara, što znači da je porasla 21 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, nafta, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE