GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 71 dolara

Cijene nafte iznad 71 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 17:05
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 71 dolara, ohrabrene odlukom OPEC-a+ da ne odustane od plana postupnog povećanja ponude na tržištu te zbog usporavanja pregovora o nuklearnom programu između Irana i SAD-a.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 71,08 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 69 centa i njime se trgovalo po 68,41 dolar.

"Snažna dinamika potražnje i vjerojatna kašnjenja u pregovorima o iranskom nuklearnom sporazumu gurnuli su cijene nafte iznad pozorno praćene psihološke razine od 70 dolara po barelu. Očekujemo da će se cijene prema sredini godine kretati znatno iznad 70 dolara po barelu", rekao je Norbert Rucker iz švicarske banke Julius Baer.

Očekujući oporavak potražnje, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, poznatiji kao grupa OPEC+, dogovorili su u utorak da će se pridržavati svog plana postupnog ublažavanja rezova opskrbe do srpnja.

Sastanak OPEC-a+ trajao je samo 20 minuta i bio najkraći u povijesti grupe, što ukazuje na jedinstvo članica i njihovo povjerenje u oporavak tržišta, ocijenili su analitičari.

Analitičari također primjećuju da spori napredak u iranskim nuklearnim pregovorima otvara prostor da potražnja sustigne ponudu prije nego što se iranska nafta vrati na tržište.

OPEC je danas na svojoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 69,01 dolar, što znači da je porasla 48 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE