GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 59 dolara

Cijene nafte iznad 59 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 17:38
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine 59 dolara, balansirajući između zabrinutosti zbog više od 100 smrtnih slučajeva u Kini povezanih sa zarazom korona virusom i signala proizvođača da bi mogli dodatno ograničiti opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,12 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 53,21 dolar.

Pozornost javnosti usmjerena je na epidemiju korona virusa u Kini, koja je do danas odnijela više od 100 ljudskih života. Virus je detektiran i u desetak drugih zemalja pa su mnoge, uključujući Sjedinjene Države, upozorile građane da ne putuju u Kinu.

Japan, jedan od vodećih kupaca nafte u svijetu, upozorio je da virus predstalja prijetnju njegovom gospodarstvu, što je potaknulo ulagače na kupnju imovine koju smatraju sigurnom, poput američkih državnih obveznica i zlata.

Ulagači u naftu strahuju da bi epidemija mogla prigušiti potražnju za sirovom naftom i derivatima u uvjetima obilne opskrbe.

U Aziji su cijene kerozina i zarada rafinerija na prodaji tog derivata potonule na najnižu razinu u više od dvije i pol godine. Analitičari su stoga snizili procjene ovogodišnje potražnje za kerozinom ali i sirovom naftom općenito.

"Bude li zračni putnički promet u Kini prepolovljen u prvom tromjesečju 2020., to će vjerojatno rezultirati padom kineske potražnje za kerozinom za 300 tisuća barela dnevno", napisali su u bilješci klijentima analitičari britanske banke Barclays.

Saudijska Arabija pokušala je u ponedjeljak stišati nervozu na tržištima, pozivajući na oprez u kontekstu sumornih prognoza o utjecaju virusa na globalno gospodarstvo i potražnju za naftom.

U Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odlučili su ipak razmotriti eventualne dodatne mjere, uključujući produljenje važećeg sporazuma o ograničenju opskrbe minimalno do lipnja, u slučaju da virus značajnije smanji kinesku potražnju, kazali su izvori u naftnom kartelu.

Potporu cijenama pruža i poremećaj u opskrbi iz Libije, čija je proizvodnja smanjena gotovo 75 posto, kliznuvši ispod razine od 300 tisuća barela dnevno, zbog dugotrajne blokade naftne infrastrukture.

"Proizvođači nafte spremni su nešto poduzeti a to znači da je silazni trend cijena vjerojatno blizu najniže točke, zar ne? Posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da još nema naznaka normalizacije stanja u Libiji. Nafne luke i dalje su blokirane, spremnici su puni a proizvodnja tone... To je još jedan snažan argument u prilog ocjeni da cijene više ne bi trebale padati", komentira Tamas Varga iz PVM-a.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 61,98 dolara, što znači da je bila 54 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE