GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 101 dolara, prevagnula tijesna opskrba

Cijene nafte iznad 101 dolara, prevagnula tijesna opskrba
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2022 / 17:10
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 101 dolar budući da je tijesna opskrba nadjačala bojazni od pada aktivnosti u svjetskom gospodarstvu koji bi naštetio potražnji.

Na londonskom se tržištu barelom nakon podneva trgovalo po 61 cent višoj cijeni nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja, od 101,30 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,08 dolara.

Na američkom tržištu barel je danas poskupio 65 centi, na 99,18 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 97 centi.

Trgovce je i jučer mučio strah od recesije koji je u utorak spustio cijene nafte za više od 10 dolara budući da bi pad aktivnosti značio i slabiju potražnju za energentima.

Danas je trgovinu obilježila nervoza koja se očitovala u oscilacijama cijena u rasponu od minus dva do plus jedan dolar.

„Budući da će Rusija smanjivati isporuke nafte kako godina bude odmicala i da će joj ponestati dijelova sa Zapada za održavanje polja, te da je ostatak OPEC-a beznadno mlak u održavanju proizvodnih kapaciteta, bojim se da možemo i dalje očekivati cijenu od 100 dolara po barelu", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Trgovci provjeravaju i hoće li Caspian Pipeline Consortium (CPC) obustaviti isporuke nafte nakon što mu je ruski sud rekao da na 30 dana obustavi aktivnosti zbog zagađenja okoliša.

U srijedu CPC je i dalje isporučivao naftu cjevovodom koji doprema oko jedan posto globalne ponude.

Washington je pak naznačio da bi opskrba mogla ostati ograničena i u idućem razdoblju budući da je u srijedu postrožio sankcije Iranu, pojačavajući pritisak na Teheran u pregovorima o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

SAD se povukao iz sporazuma za predsjedničkog mandata Donalda Trumpa.

„Strah od recesije i dalje jača i to, naravno, otvara pitanja o izgledima za potražnju. No, temeljni pokazatelji i dalje podupiru cijene, što znači da je prostor za daljnji pad cijena relativno ograničen", zaključuje ING-ov Warren Patterson.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas nije objavila cijenju barela košarice nafte svojih članica. U utorak barel je stajao 114,30 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE