GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte ispod 98 dolara, u fokusu Kina

Cijene nafte ispod 98 dolara, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2022 / 20:29
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene sirove nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima dublje ispod 98 dolara, pritisnute strahom od recesije i pogoršanja pandemije covida 10 u najvećem svjetskom uvozniku Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 31 cent niža nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja trgovine i iznosila je 97,61 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 91,29 dolara.

Raspoloženje na tržištu popravilo je u ponedjeljak izvješće da kineski dužnosnici razmišljaju o ublažavanju strogih ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje covida 19.

No, niz kineskih gradova, uključujući Guangzhouu, zabilježio je ponovo više novih slučajeva zaraze koronavirusom, što smanjuje izglede za ublažavanje mjera.

"Valja podsjetiti da je nulta tolerancija Kine prema novim valovima zaraze covidom bila glavni razlog prošlomjesečne znatno snižene (prognoze) svjetske potražnje za naftom" koju je objavila Međunarodna agencija za energiju, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

Tome valja dodati da je londonska burza ICE, na kojoj se prodaje Brent, nafta iz Sjevernog mora, podigla iznos pologa koji će brokeri od sutra morati držati na računima za kupnju terminskih ugovora s rokovima isporuke u idućem mjesecu za 4,92 posto.

Tržišni sudionici očekuju i objavu podatka o inflaciji u SAD-u u listopadu, najavljenu za petak. Američka središnja banka ponovo je prošli tjedan podigla kamatne stope za tri četvrtine postotnih bodova kako bi obuzdala visoku inflaciju, što potiče strah od globalne recesije.


Značajniji pad cijena zakočilo je pak stupanje na snagu početkom prosinca embarga EU-a na rusku naftu. U veljači EU će zabraniti i uvoz ruskih naftnih proizvoda.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak poskupio 1,17 dolara, na 97,32 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE