GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte ispod 66 dolara, splasnuo strah od sukoba SAD-a i Irana

 Cijene nafte ispod 66 dolara, splasnuo strah od sukoba SAD-a i Irana
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2020 / 16:40
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 66 dolara, zakočene rastom američkih zaliha i porukama SAD-a i Irana da ne žele eskalaciju oružanog sukoba.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,39 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2,83 dolara. Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 59,64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3,09 dolara.

Tržištima se proširila panika nakon što je Iran u noći s utorka na srijedu odgovorio na američko ubojstvo generala Kasema Sulejmanija u Iraku raketnim napadom na američke baze u susjednoj zemlji. Cijene sirove nafte nakratko su poskočile na najvišu razinu u četiri mjeseca.

Američki predsjednik Donald Trump sinoć je stišao strahovanja porukom da će SAD umjesto oružane sile odgovoriti novim ekonomskim sankcijama Teheranu.

Stoga se pozornost trgovaca okrenula izvješću američke vlade koje je neočekivano pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 1,2 milijuna barela. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su njihov pad za 3,6 milijuna barela.

"Čini se da geopolitičke napetosti kreiraju novu ravnotežu ... a opći uvjeti opskrbe stvaraju povoljno okruženje za pad cijena", rekao je Harry Tchilinguirian iz londonskog BNP Paribasa.

"Američka proizvodnja sirove nafte i dalje je na rekordnih 12,9 milijuna barela dnevno... ujedno ništa po našem mišljenju ne upućuje na zaključak da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici u potpunosti ispoštovati dogovor o postupnom smanjenju opskrbe", dodao je Tchilinguirian.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom dogovorili su da će do kraja prvog tromjesečja ove godine smanjivati proizvodnju za ukupno 1,7 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene.

U međuvremenu se vlasnici brodova koji prevoze naftu i plin zbog američko-iranskog sukoba pripremaju za više troškove osiguranja. To bi moglo povećati troškove prijevoza za stotine tisuća dolara a cijenu bi u konačnici plaćali kupci, uglavnom u Aziji.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 69,60 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: cijene nafte, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE