GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte blizu 72 dolara, trgovci čekaju OPEC+

Cijene nafte blizu 72 dolara, trgovci čekaju OPEC+
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2021 / 15:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte blago su porasle u srijedu na međunarodnim tržištima, približivši se razini od 72 dolara, budući da trgovci procjenjuju da će vodeći proizvođači potvrditi plan o skromnom povećanju opskrbe do kraja godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 18 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 71,81 dolar. U gotovo istom je iznosu porasla i u SAD-u gdje se barelom trgovalo po 68,67 dolara.

Trgovci danas iščekuju ishod sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika na čelu s Rusijom na kojem bi se trebalo razgovarati o proizvodnoj politici.

OPEC+ odlučio je u lipnju da će u mjesecima od kraja ljeta do kraja godine povećavati proizvodnju za po 400 tisuća barela dnevno, ali Washington im je poručio da bi povećanje trebalo biti opsežnije kako se ne bi ugrozio oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Stručnjaci OPEC+ podigli su u utorak u izvješću Zajedničkog tehničkog odbora (JTC) procjenu rasta potražnje za naftom u sljedećoj godini s 3,28 milijuna na 4,2 milijuna barela dnevno, što bi moglo poslužiti kao argumnt u prilog zahtjevu SAD-a, napominje Reuters.

JTC je u izvješću, prema navodima izvora, prognozirao i da će oporavak globalne potražnje u ovoj godini donijeti manjak u opskrbi naftom od 900 tisuća barela dnevno.

U 2022. sada očekuju manjak u opskrbi od 1,6 milijuna barela dnevno dok su dosada prognozirali višak od 2,5 milijuna barela dnevno, navode izvori.

"Može se gotovo sa sigurnošću predvidjeti da neće dodavati barele (već dogovorenom povećanju), kao što je Washington nedavno zatražio, a vjerojatno neće ni napraviti pauzu u ublažavanju rezova u proizvodnji", nagađa Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

"Ništa ne upućuje na zaključak da će (OPEC+) odlukom o proizvodnoj strategiji uzvitlati prašinu", dodaje Brennock.

Potporu cijenama nafte pružilo je i jučerašnje izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je prema navodima izvora pokazalo značajniji pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu no što se očekivalo, unatoč smanjenim rafinerijskim kapacitetima zbog uragana Ide.

Trgovci će sada pozorno proučiti izvješće američke vlade kako bi utvrdili pokazuje li isti trend. Analitičari su u Reutersovoj anketi prognozirali da će pokazati pad zaliha sirove nafte za 3,1 milijun barela.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 71,43 dolara, što znači da je bila niža 45 centi nego prethodnog dana trgovanja

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE