GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte blizu 48 dolara

Cijene nafte blizu 48 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 17:38
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 48 dolara, balansirajući između očekivanog sporog oporavka potražnje i predviđanja da će vodeći proizvođači produljiti sporazum o ograničenju ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u siječnju porasla 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,99 dolara. Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u veljači u kojima su bile više 25 centi i iznosile su 48,04 dolara.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 45 centi a nižoj cijeni, od 45,26 dolara.

Cijene su na oba tržišta rasle ovog tjedna zahvaljujući vijestima o potencijalnim cjepivima protiv covida 19. U drugoj polovini tjedna optimizam je donekle prigušilo upozorenje nekoliko znanstvenika na oprez pri analizi rezultata ispitivanja potencijalnog cjepiva AstraZenece.

"Uspješna distribucija cjepiva trebala bi prekinuti usku vezu između širenja zaraze i mobilnosti, ali globalna potražnja za naftom vjerojatno će i u tom slučaju dosegnuti pretpandemijske razine tek sredinom 2022. godine", objavio je JP Morgan.

Pozornost ulagača već je preusmjerena na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika predvođenih Rusijom, na kojem bi se u ponedjeljak i utorak trebalo razgovarati o proizvodnoj politici.

Ministri članica grupe trebali bi se neslužbeno sastati u subotu a službeni je sastanak zakazan u ponedjeljak i utorak

OPEC+ trenutno koordinirano smanjuje opskrbu za 7,7 milijuna barela dnevno a početkom sljedeće godine trebao je ublažiti rezove na 5,7 milijuna barela dnevno.

Tri izvora bliska grupi izjavila su za Reuters da je grupa sklona odgoditi povećanje proizvodnje.

"Ponavljamo da će prema našem mišljenju OPEC+ vjerojatno 30. studenoga odgoditi odluku o povećanju proizvodnje za dva milijuna barela dnevno za jedno tromjesečje, s 1. siječnja na 1. travnja", napisali su u bilješci analitičari JP Morgana.

Trgovci se pribojavaju da bi povećanje libijske proizvodnje moglo rezultirali prekomjernom opskrbom. Libija je bila izuzeta iz sporazuma o ograničenju opskrbe i od početka rujna povećala je proizvodnju za više od 1,1 milijun barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u četvrtak iznosila 46,66 dolara, što znači da je pala 25 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE