GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene goriva će rasti, ali tek za nekoliko tjedana

Cijene goriva će rasti, ali tek za nekoliko tjedana
PRELIJEVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2019 / 22:25
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Iako su vijesti o strelovitom rastu cijene nafte nakon napada dronovima na saudijska postrojenja kod domaćih vozača vjerojatno pobudile instinktivnu reakciju da se zapute na benzinske postaje i rezervoare svojih vozila napune gorivom prije nadolazećih poskupljenja, za to još uvijek nema potrebe.

Doduše, vozače će od utorka na benzinskim postajama uistinu dočekati nove cijene naftnih derivata, no tek neznatno više nego dosad. Cijena litre benzina eurosuper 95 na postajama najvećeg domaćeg distributera Ine povećat će se za 9 lipa, sa 9,72 kuna na 9,81 kuna za litru. Cijena dizelskog goriva porast će sa 9,68 na 9,78 kuna za litru, piše Jutarnji list.

Iako naftni stručnjaci ističu kako je logično očekivati da će se viša cijena nafte s globalnog tržišta u konačnici preliti i na hrvatsko tržište, to će se dogoditi kroz duži vremenski period. Iako je formalno cijena naftnih derivata u Hrvatskoj deregulirana još 2014. godine, veliki domaći dobavljači još uvijek se u značajnoj mjeri ravnaju prema formuli koja je vrijedila u doba dok je država određivala maksimalnu cijenu benzina i dizela.

Ta formula temelji se na cijeni naftnih derivata na mediteranskom tržištu (Platts MED CIF), preračunatom iz dolara u kune, te uvećanoj za trgovačku maržu i državna davanja. Kako u pravilu postoji odgoda od nekoliko tjedana u reakciji mediteranskog tržište derivata na promjene globalnih cijena nafte, ni efekt na potrošačke cijene u Hrvatskoj neće biti trenutačan. S druge strane, iako domaći opskrbljivači imaju mogućnost mijenjati cijene derivata praktički u satnim intervalima, tržišna je konvencija da se to radi jednom tjedno.

Utoliko bi do značajnijih cjenovnih promjena na tržištu moglo proći i mjesec dana. Veće cijene derivata u pravilu znače i veće prihode državne riznice na ime obračunatog PDV-a. U slučaju radikalnog povećanja cijena nafte, Vlada ima mogućnost smanjivanja porezne stope ili fiksnih trošarina na koje otpada i do 60 posto konačne cijene goriva.

Tagovi: cijene goriva, kompanija Ina, benzin, dizel
PROČITAJ I OVO
HUP-ova Udruga energetike poziva Vladu na uvođenje dodatnih mjera
POZIV
HUP-ova Udruga energetike poziva Vladu na uvođenje dodatnih mjera
ZAGREB - Emanuel Kovačić, predsjednik Udruge energetike u Hrvatskoj udruzi poslodavaca pozdravio je mjere Vlade za pomoć gospodarstvu.
Odgođen izvanredni sastanak OPEC+ grupe
NAFTA
Odgođen izvanredni sastanak OPEC+ grupe
BEČ - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici neće održati izvanredni virtualni sastanak u ponedjeljak, i vjerojatno će ga odgoditi za 8. ili 9. travnja, javlja Reuters pozivajući se na dva izvora iz OPEC-a.
Pregovori o ograničenju opskrbe podigli cijene nafte iznad 34 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pregovori o ograničenju opskrbe podigli cijene nafte iznad 34 dolara
LONDON - Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 34 dolara, potaknute signalima proizvođača da bi mogli dogovoriti nezapamćeno smanjenje opskrbe kako bi je prilagodili urušenoj potražnji zbog pandemije koronavirusa.
Janaf donirao dva milijuna kuna
DONACIJE
Janaf donirao dva milijuna kuna
ZAGREB - Svjesni teške situacije koja je pogodila ne samo Hrvatsku, već i čitav svijet, a sa željom za valom pozitivnih promjena, JANAF d.d. donirao je bolnicama pet respiratora.
Proizvođači nafte pregovaraju o nezapamćenom smanjenju opskrbe
NAFTA
Proizvođači nafte pregovaraju o nezapamćenom smanjenju opskrbe
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača rade na sporazumu o dosad neviđenom smanjenju proizvodnje a inicijativi bi se trebali pridružiti i drugi proizvođači, rekao je u petak izvor iz OPEC-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE