GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene blizu 80 dolara, u fokusu kineska potražnja i opskrba iz Rusije

Cijene blizu 80 dolara, u fokusu kineska potražnja i opskrba iz Rusije
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 17:55
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u srijedu blizu razine od 80 dolara, poduprte nadom da će izmijenjene mjere suzbijanja covida u Kini poduprijeti potražnju i zabrinutošću za opskrbu iz Rusije zbog zastoja tankera u Bosporu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 57 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79,92 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 74,60 dolara.

U fokusu tržišta bio je danas zastoj tankera u Bosporu.

Najmanje 20 tankera s naftom čeka u turskim vodama prijelaz iz Crnog mora u Mediteran dok njihovi operateri pokušavaju u što kraćem roku ispoštovati nove turske propise o osiguranju, uvedene prije no što je G7 ograničio cijenu ruske nafte, rekli su u utorak izvori u industriji.

G7 je osiguravateljima i prijevoznicima zaprijetio sankcijama budu li prevozili rusku naftu skuplju od 60 dolara.

Rusija razmatra odgovor na cjenovni limit, uključujući i zabranu prodaje nafte nekim zemljama i utvrđivanje maksimalnog popusta, izvijestio je ruski poslovni list Vedomosti.

Novinska agencija RIA citira pak potpredsjednika ruske vlade da Moskvu brine gomilanje tankera u Bosporskom tjesnacu.

"Ako je povjerenje u neprekinutu opskrbu ruskom naftom odigralo ikakvu ulogu u padu cijena u posljednje vrijeme, vjerojatno je počivalo na zabludi. To najbolje pokazuje zastoj tankera u turskim vodama", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Potporu cijenama pružila je i kineska najava opsežnijih izmjena mjera suzbijanja covida od početka pandemije, budući da bi mogla potaknuti potražnju.

Snažniju potražnju signalizira i pak zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za oko 6,4 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji su imali uvid u izvješće Američkog instituta za naftu (API), objavljeno u utorak.

Vlada će objaviti službeno izvješće o zalihama tokom dana.

Značajniji rast zakočilo je pak upozorenje velikih američkih banaka o vjerojatnoj recesiji u idućoj godini, napominje Reuters.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio 3,39 dolara, na 79,77 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE